Taake: Avvik

‘Avvik’ van Taake een nieuw album noemen is misschien wel een brug te ver. Dit schijfje verzamelt immers de nummers die de band eerder op de markt bracht middens drie split-ep’s, aangevuld met één extra track. ‘Ubeseirit’ en de Sisters Of Mercy cover ‘Heartland’ kan je met twee tracks van Whoredom Rife vinden op ‘Pakt’ dat in maart 2020 via Terratur Possessions op de markt kwam. ‘Ubeseirit’ is een heel gedreven stukje Noorse black metal met een mooi, en heel melodieus, akoestisch intermezzo. Van ‘Heartland’ krijg je een iets langere versie met een saxsolo van Dr Mikannibal (Sigh). Naar onze smaak een intense versie van dit duistere nummer. Wel compleet nieuw is een akoestische versie van ‘Nattestid ser Porten vid I’ door gitarist Gjermund, die ook tijdens live concerten Taake vervoegt. Hij zorgt zo voor een heel intense en mooie uitvoering van dit nummer dat hier volledig instrumentaal blijft. ‘Slagmark’ en de cover van Dakthrone’s ‘Ravnajuv’ kon je eerder vinden op de split met Deathcult, in juli 2020 origineel op de markt gebracht via Edged Circle Productions. ‘Slagmark’ beukt er Taake gewijs meteen snel, hard, krachtig en furieus op in, met natuurlijk een heel donkere rand, waarna een lang melodieus instrumentaal gedeelte volgt. Wij blijven even op onze honger zitten, want we missen toch wel de heel dreigende en duistere stem van Hoest. Dan is ‘Ravnajuv’ duidelijker meer ons ding: gedreven en furieus beukend van begin tot eind met wel die rauwe dreigende stem. ‘Brotne Bein og Mannefall’ en ‘Ein Baat i Foss’ kon je eerder al horen op de split met Helheim die eerder dit jaar, in maart meer bepaald, onder de titel ‘Henholdsvis’ daar Dark Essence Records op de markt werd gebracht. ‘Brotne Bein og Mannefall’ is een nummer zoals we Taake het liefst horen: uiterst gedreven en furieus badend in kille, dreigende duisternis met een rustiger intermezzo om even tot rust te komen. ‘Ein Baat i Foss’ gaat op dit elan verder maar krijgt een andere opbouw mee: heel kalm en twijfelend openen om dan volle gas er krachtig, intens en heel furieus tegen aan te gaan. Of je dit album al dan niet in huis moet halen voor een nieuw nummer en een herwerkte versie van een eerder verschenen nummer, hangt er natuurlijk van af of je de drie split-ep’s in huis hebt. Zelf zouden we dan passen, maar indien je een of meerder van die ep’s niet in je platenkast hebt zitten, is deze ‘Avvik’ een knappe aanvulling op je Taake collectie die je beter niet links laat liggen.

Luc Ghyselen (88)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Ubeseirit 2. Heartland 3. Nattestid ser Porten vid I 4. Slagmark 5. Ravnajuv 6. Brotne Bein og Mannefall 7. Ein Baat i Foss