Strÿkenine: Strÿkenine 1

Zweden heeft er met Strÿkenine alweer een band in het melodieuze rockgenre bij. Het genre tracht het midden te vinden van melodieuze rock, moderne pop en metal. Gitarist Andi Sarandopoulos, drummer Henrik Remesaho en zanger Jacob Petäjämaa jaagden hun muzikale dromen achterna, geïnspireerd door hun helden Europe, Whitesnake en Def Leppard. In 2016 kwam Alex Zackrisson als tweede gitarist en Tony Bakirciouglu als bassist erbij. Hun agressieve en energieke nummers moesten attitude en adrenaline bevatten. In 2018 brachten ze de ep ‘Nowhere To Run’ uit en gingen ze voor het eerst op tournee door Europa. Het bleek al vlug dat een full album zich begon op te dringen. De opnames, tijdens de zomer van 2020, verliepen vlekkeloos dankzij Calle Svennerstedt en bassist Tony Bakircioglu. Rich Gray masterde het album. Patrik Törnblom was een belangrijke partner voor de songwriting voor het hele album. Hij speelde keyboards op de helft van het album, maar voelde de behoefte om in het voorjaar van 2020 een stap terug te doen uit de band om andere dingen in het leven te verkennen. Van toen af liet Passi Oksman zijn magie werken. De heren zorgen voor een stemmige start met ‘Once And For All’ dat traag op gang komt. Bombastische rock met uithalende vocalen die soms naar screams leiden, die je doen denken aan Europe. Het nummer sleept zich op gang en kent die voortduwende kracht dit met pittig gitaarwerk aangevuld wordt. ‘All About Us’ is een rocker met progressieve tint, waar gitaristen Andi Sarandopoulos en Alex Zackrisson tijdens de scheurende solo van lead wisselen. Stevig drumwerk zorgt dat de teugels strak gehouden worden en er binnen de lijntjes gelopen wordt. De rollende bas van Tony Bakirciouglu zorgt voor een funky start, die je met een ondersteunend keyboard naar een refrein begeleidt, waar de energie terug uitspat. Een mysterieuze intro van ‘Live And Die’ gaat over in een progressief stuk, dat terug charisma uitstraalt met de indrukwekkende vocalen in het refrein. Even slikken die progkantjes, maar de diversiteit in dergelijke nummers en een voortreffelijke snarensolo zorgen voor een meerwaarde. Stevig inzetten met ‘Fool For Love’, we moeten het de heren duidelijk niet leren. Veel keys die telkens om de hoek meekijken zorgen voor een vol geluid. Een bombastische feel good rocker met sterk uithalende vocalen, waar je moeilijk kan stilzitten. Wellicht een van de stevigste nummers is ‘Religion’, die opmerkelijk door de kerkachtige intro van ‘Falling Down’ opgevolgd wordt. Het nummer zet je echter wel op een verkeerd been, want alhoewel ook hier een stevige basis aanwezig is, leunt dit meer over naar het melodieuze werk. Dat de heren ook te temmen zijn, blijkt in de ballad ‘Hold On To You’ waar we een gepassioneerde combinatie van vocaal- en snarenwerk krijgen. Het gaat diverse kanten uit in ‘Better Believe It’, want wat nog rustig start, explodeert plots en valt na het refrein terug. Het variërende en opzwepende ritmische geweld is een knap gegeven. Opnieuw wat snelheid inbinden met ‘All I Need’, dat naar het einde richting power ballad gaat, inclusief mooi toetsenwerk van Passi Oksman of Patrik Törnblom. ‘Alive’ is een knappe afsluiter met veel potentieel. Het commerciële nummer start traditioneel en loopt mooi op de lijntjes maar zorgt voor een opbouwend verlangen, dat met een catchy refrein ingewilligd wordt. De erg heldere productie zorgt dat elk nummer knalt en scheurt zoals het moet. Veel verrassingen zijn er niet en dan moet je al goed zijn om op te vallen. Maar al bij al heeft de band een knap resultaat ingeblikt en wie bij bombastische arena rock zich moeilijk kan bedwingen, zal hier zeker op zijn wenken bediend worden. Waar het vocaal werk soms net over de rand zal overkomen, hou ik er wel van. De vergelijking naar Europe, zowel vocaal maar zeker ook muzikaal door de vaak erg toegankelijke arrangementen valt op. Misschien kan de band nog groeien, maar ze staan alvast hun mannetje en hopelijk zorgt deze energieke bende ook voor veel memorabele live momenten. Fans van Europe, H.E.A.T., Art Nation en Eclipse maken best een plaatsje vrij in hun cd-rek, want deze Strÿkenine kan er zeker en vast bij.

Rocking Klingon (82)

Pride And Joy Music PJM 12579

Tracklist: 1. Once And For All 2. All About Us 3. Toxic 4. Live And Die 5. Fool For Love 6. Religion 7. Falling Down 8. Hold On To You 9. Better Believe It 10. All I Need 11. Alive