Stöner: Stoners Rule

Liefhebbers van desert rock of stoner rock zullen likkebaarden als ze de namen zien achter Stöner, want met Brant Bjork (gitaar, vocals) en Nick Oliveri (bass, vocals) krijg je twee artiesten die eigenlijk aan de wieg stonden van het (sub)genre en het dus hebben mee helpen creëren door hun bijdrages bij o.a. Kyuss, Mondo Generator, Ché en Fu Manchu. Het tweetal duldt bij Stöner nog enkel drummer Ryan Güt bij zich. Het debuutalbum van het trio telt zeven nummers en met ‘Rad Stays Rad’ zet het drietal meteen de toon. Een brommende bass, eenzijdige riffs en een bezwerend ritme dat langzaam bezit van je neemt, zijn de voornaamste ingrediënten. Maar die worden dan ook feilloos gebracht en nodigen uit tot een stevig psychedelisch feestje. ‘The Older Kids’ borduurt daar mooi op verder met een tempo dat iets hoger ligt. Voor het bluesy getinte ‘Own Yer Blues’ wordt het tempo weer gedrukt. Toch blijven de heren trouw zweren aan hun brommende bass en het rustige tempo aangegeven door de drums. De mooie bluesy gitaarlijnen met lichte psychedelische inslag zorgen voor een prachtig nummer dat wat doet denken aan Ten Years After, Cream of Jimi Hendrix maar dan wel veel rustiger gebracht. ‘Nothin” krijgt dan iets meer kracht en vaart mee, zonder dat deze korte track een snelheidsduivel wordt. Nog iets meer tempo verkrijg je met het al even korte ‘Evel Never Dies’, waarin we opnieuw wat blues schema’s in ontdekken. ‘Stand Down’ blijkt iets luchtiger te klinken en het gitaarspel krijgt een paar extra psychedelische accentjes: een nummer dat ons best kan bekoren. Afsluiten doen de heren met het meer dan dertien minuten durende ‘Tribe / Fly Girl’, waar ze opnieuw kiezen voor een rustig tempo dat langzaam op je inwerkt maar je uiteindelijk volledig over de streep trekt. ‘Stoners Rule’ is een knap album geworden, maar onze verwachtingen lagen toch een stukje hoger als je weet wie achter de band zit. Toch zal het voldoende zijn om het gros van de stoner rock / desert rock fanaten te overtuigen.

Luc Ghyselen (78)

Heavy Psych Sounds HPS 176

Tracklist: 1. Rad Stays Rad 2. The Older Kids 3. Own Yer Blues 4. Nothin’ 5. Evel Never Dies 6. Stand Down 7. Tribe / Fly Girl