Geometry Of Chaos: Soldiers Of The New World Order

Geometry Of Chaos is een Italiaanse band met wortels in Turijn en is het nieuwe geesteskind van Fabio La Manna – gitarist / multi-instrumentalist – en Davide Cardella – drums – beiden voorheen actief in de prog band Alchemy Room. Het eenvoudigst zou zijn om te stellen dat Geometry Of Chaos een progressieve metal band is maar de invloeden zijn zeer ruim en gevarieerd. Het brede scala aan stijlen passeert gaandeweg de revue gaande van heavy rock over klassieke metal tot zijsprongen naar eerder grunge en melodieuze rock tot progrock. Kortom, niet voor één gat te vangen maar wat altijd overheerst is het gevoel voor melodie. Het feit dat beide heren doorgewinterde muzikanten zijn die technisch op hoog niveau acteren maakt deze plaat voor liefhebbers van lang uitgesponnen nummers waar het technisch vernuft vanaf druipt zeker en vast een pareltje. Acht nummers lang met een duur van telkens variërend tussen de zeven en acht en een halve minuut neemt Geometry Of Chaos je mee op een trip doorheen een conceptalbum dat handelt over de huidige staat van onze maatschappij waarbij enige filosofische overpeinzing niet wordt geschuwd. Voor de zang werd beroep gedaan op Marcello Vieira die best wel een stukje kan zingen maar eerlijkheidshalve qua stemtimbre niet helemaal ons ding is – maar da’s uiteraard compleet subjectief. Met echter ook vocale bijdragen van Ethan Cronin (nummers “Joker’s Dance” en “Saturated”) en Elena Lippe (“Observer”) is er evenwel ook qua zang afwisseling zodat het voor iedereen leuk blijft. Geometry Of Chaos heeft een werkstuk afgeleverd waar vooral de liefhebbers van melodieus gitaarwerk aan hun trekken komen. Wie kort, krachtig beukwerk prefereert, blijft hier wellicht beter van weg net als degenen die hopen op een rauw brullerig stemgeluid. Dit is voer voor de techneuten in de muziek op elk mogelijk vlak. Niet helemaal onze cup of tea maar laat dat u vooral niet tegenhouden om bepaalde gitaarlijnen of het betere drumwerk lichtjes subliem te vinden.

K.H. (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Idolatry 2. Joker’s Dance3. Spiral Staircase 4. Garage Evil 5. Observer 6. Saturated 7. Premonition 8. Soldiers Of The New World Order