Graveland: Hour Of Ragnarok

Het Poolse Graveland heeft er reeds een lange muzikale reis opzitten daar Rob Darken, de enige die trouwens alle veranderingen in de sound en de line-up meemaakte, de band in 1991 opstartte. Oorspronkelijk zorgde Graveland voor black metal met invloeden en teksten uit de Celtic wereld. Gaandeweg werd niet enkel het muzikale roer omgegooid naar iets wat nu kunnen omschrijven als pagan black metal / Viking metal die vooral schatplichtig is aan het Bathory van rond het ‘Hammerheart’-album, ook op tekstueel vlak vind Rob Darken nu inspiratie bij o.a. paganisme, het anti-Christelijke, oorlogen, gevechten en het Wotanisme. Zo omschrijft Rob nu zelf zijn “epic pagan metal”. Deze intro brengt ons nu bij ‘Hour Of Ragnarok’, het acht tracks tellende twintigste (!) full-album voor Graveland. Rob Darken (vocals, gitaar, keyboards) wordt hier bijgestaan door bassist Skyth en drummer Ahrin. Het trio levert een best wel aangenaam werkstuk af waren furieuze, bijna pure black metal erupties afgewisseld worden met meer melodieuze stukken waar elementen uit folk en pagan metal de boventoon voeren. Het zorgt voor een heel episch geheel met rauwe en dreigende vocalen. En alhoewel het trio hier voor mooie werkstukjes zorgt – de nummers worden immers mooi opgebouwd en klinken best wel aangenaam in de oren –, horen wij, spijtig genoeg; niet echt verrassingen langs komen. Zo blijft ‘Hour Of Ragnarok’ compleet tussen de lijntjes kleuren. Verder missen we nog wat extra variatie in tempo en ritme, terwijl ook de stem van Rob, alhoewel raspend, donker en dreigend, ons niet ten volle kan overtuigen. Zo hinken we een beetje op twee gedachten: enerzijds bekoort het geheel wel, maar anderzijds hadden we eigenlijk toch iets meer verwacht. Een paar extra verrassende accenten of een stuk waar we echt bij opveren had wonderen kunnen doen en het geheel naar een hoger niveau getild. Nu is ‘Hour Of Ragnarok’ van Graveland een goed album zonder meer. Of liggen onze verwachtingen dan te hoog?

Luc Ghyselen (75)

Inferna Profundus Records IPR097LP

Tracklist: 1. The Wolf Of Twilight 2. Hour Of Ragnarok 3. Conspiracy Of The Wizards 4. Children Of Hyperborea 5. Following The Azure Light 6. The Three Gifts Of The Gods 7. Enlighted By The Wisdom Of Runes 8. River Of Tears