King Company: Trapped

King Company werd in 2014 opgestart door drummer Mirka “Leka” Rantanen om zijn liefde voor melodic hard rock / classic rock te uiten. Vocalist Pasi Rantanen was de eerste die mee aan boord kwam, waarna Antti Wirman (gitaar), Jari Pailamo (keyboards) en Time Schleifer (bass) volgden. Het debuutalbum, ‘One For The Road’ (2016), deed het beste verhopen. Opvolger ‘Queen Of Hearts’ (2018) met de nieuwe vocalist Leonard F. Guillan, die Pasi verving wegens stemproblemen, bekoorde ons een heel stuk minder en we hadden King Company al stilletjes opgegeven. Maar kijk, met het derde full-album, het eerste bij AOR Heaven, komt de band opnieuw boven water. Ilkka Keskitalo is de nieuwe man achter de microfoon en zijn krachtige maar soepele vocalen sluiten naadloos aan bij de melodieus klinkende hard rock / classic rock die de band hier aflevert. ‘Trapped’ telt elf tracks die stuk voor stuk mooi worden opgebouwd waarin melodie en stevige kracht mooi samensmelten. Bass en drums zorgen voor het nodige fundament, gitaar en keyboards zetten daar mooie melodieën boven en laten elkaar de ruimte om accenten te duiden of te soleren, en, last but not least, is daar de krachtige en toch melodieuze stem van Ilkka. Het zorgt voor een knap geheel waar de stem van Ilkka en de gitaarsolo’s van Antti de meeste aandacht opeisen en die liefhebbers van het genre opnieuw met de band moet verzoenen. Geen van de nummers zakt door het ijs zodat een constant niveau wordt bereikt waar wij best wel tevreden mee zijn. Dat er ook ballades aan te pas komen, is iets waar je niet omheen kan in het (sub)genre. Hier zijn dat ‘Death Of Soul’ en afsluiter ‘Stars Will Lead The Way’, de twee nummers die wij wat minder smaken dan de overige. Maar, hey, daar staan voldoende knappe rockende songs tegenover om ons te overtuigen. Met dit derde album bewijst King Company dat er wel degelijk rekening met het vijftal moet gehouden worden.

Luc Ghyselen (80)

AOR Heaven aor 00235

Tracklist: 1. I Will Be Here 2. Trapped In Heart 3. Stephanie 4. Dangerous Tonight 5. Death Of

Soul 6. Screen Is Your Life 7. Nothing For Free 8. Fair Winds 9. Cold Killing Game 10. Nobody’s Fool 11. Stars Will Lead The Way