Crescent: Carving The Fires Of Akhet

Blackened death metal ensemble Crescent werd in 1999 opgestart in de Egyptische hoofdstad Caïro. Tegenwoordig is Duitsland de uitvalsbasis van de band dat met ‘Carving The Fires Of Akhet’ zijn derde full-album heeft afgeleverd. Drijvende kracht achter Crescent is vocalist en gitarist Ismaeel Attalah. Ook voor dit nieuwe album werd gesleuteld aan de line-up. Youssef Saleh (gitaar, backing vocals) is er reeds bij sinds 2014, maar drummer Julian Dietrich en bassist Stefan Dietz kwamen de band respectievelijk in 2020 en 2021 vervoegen. ‘The Fires Of Akhet’ opent dit album in stijl. Deze vrij lang uitgesponnen track klokt af rond de acht en halve minuut. In die tijdspanne krijg je als fan, van de band of het (sub)genre, zowat alles wat je hartje begeerd. Pakken agressie, brutaliteit gekoppeld aan kracht en ook wel melodie, waar een duistere dreiging wordt over gegoten. Voeg daar heel wat veranderingen in tempo en ritme aan toe die er ook voor zorgen dat de graduaties in zowel dreiging, als agressie, als brutaliteit schommelen, en je verkrijgt een vrij indrukwekkende opener te verwerken die de toon aangeeft voor het complete album. Want, inderdaad, ook de overige tracks worden opgebouwd aan verschillende wisselingen in tempo en ritme. Het is die variatie die ervoor zorgt dat deze vrij intense en beklijvende trip van begin tot einde blijft boeien zonder dat de heren van Crescent echter veel nieuwe accenten aan hun geluid hebben toegevoegd. Maar het stoort ons allerminst, want waarom zou je veel veranderen aan je sound als je voelt dat het zit? En goed aanvoelen, dat doen de tracks op dit nieuwe album zeker. Wij, van MUSIKA, hebben ons alvast niet verveeld en vonden dat we na een rondje nog niet genoeg hadden gehoord, zodat we meteen overgingen naar een tweede ronde. We willen er nog bij vertellen dat een van tracks, het korte, instrumentale ‘Crimson Descension’, een wat vreemde eend in de bijt is, al zorgt ook dit nummer ervoor dat een kille, in duisternis gehulde, dreiging over je neerdaalt dankzij het tribal drumpatroon. Op onze promo kopie kregen we nog drie extra tracks aangeboden. Een bijzonder geslaagde herwerking van ‘Dreamland’, een nummer dat origineel als ‘Edgar Allen Poe’s Dreamland’ op de allereerste demo uit 1999 te vinden is en twee geslaagde cover versies: Dissection’s ‘Xeper-I-Set’ en Bolt Thrower’s ‘…For Victory’. Maar ook zonder die drie nummers is ‘Carving The Fires Of Akhet’ de moeite waard. Crescent bewijst met dit derde album dat er nog wat rek op hun formule zit.

Luc Ghyselen (85)

Listenable Records

Tracklist: 1. The Fires Of Akhet 2. Moot Set Waas 3. Serpent Of Avaris 4. Neb-Pehti-Ra 5. Imprecations Upon Thy Flame 6. Drowned In Theban Blood 7. Crimson Descension 8. As Nu Enshrines Death / Bonus tracks: 9. Dreamland 10. Xeper-I-Set 11. …For Victory