King Buffalo: The Burden Of Restlessness

Voor mij was ‘The Burden Of Restlessness’ een eerste kennismaking met King Buffalo, de drie koppige band uit Rochester, New York. Dit album is hun derde album en dat sloeg bij mij in als een bom. Niet alleen bij mij maar ook bij mijn eega, die dit bestempelde als het beste album wat ze in lange tijd gehoord had. En ik kan / moet ze, zoals zo vaak, gelijk geven. Dit is absolute topklasse. Ondergetekende kan stoner wel pruimen maar het zal nooit mij favoriete genre zijn, behalve zoals op dit album waarbij er een ferme scheut psychedelische invloeden zijn aan toegevoegd. Dit album vraagt telkens weer naar een nieuwe draaibeurt en na het lang beluisteren raak je als het ware gehypnotiseerd, in een soort van muzikale trance. Vooral de geniale riffs zijn het hoogtepunt van dit album: je kan niet anders dan automatisch mee deinen op deze schitterende sound. De zang is ietwat ondergeschikt aan het instrumentale en het is even wennen, maar hij past wonderwel bij het geniale gitaar – en drumwerk. Ik kan dit album als het ware niet beter benoemen als een vreselijke lekker cocktail van Long Distance Calling, My Sleeping Karma en Toundra maar dan in tegenstelling tot deze bands, wel met zang wat het geheel een extra cachet geeft. Zeven schitterende nummers met als absoluut hoogtepunt ‘Grifter’ met zijn rustig begin gevolgd door super aanstekelijke riffs: je wordt muzikaal “high” van dit nummer. Verdere pareltjes zijn ‘Burning’ met opnieuw het hypnotiserende gitaargeluid, schitterend begeleid door het uitstekende drumwerk en de onconventionele zang. ‘The Knocks’ is ook zo’n pareltje met keyboards als toemaatje en geniale riffs. Dit album werkt verslavend , maar het is dan wel een gezonde verslaving. Deze band live zien moet toch wel iets speciaals zijn. Ik zie het al voor mij: een gans publiek in een soort trance dat staat mee te deinen voor het podium. Waaw, wat een ontdekking deze band. Dit schijfje van King Buffalo is voor mij (voorlopig ) het album van het jaar!

Bart Verlinde (100)

Stickman Records

Tracklist : 1. Burning 2. Hebetation 3. Locusts 4. Silverfish 5. Grifter 6. The Knocks 7. Loam