Eskimo Callboy: MMXX Hypa Hypa Edition

Eind vorig jaar zorgde het Duitse Eskimo Callboy, dat muzikaal voor een opwindende mix van metalcore en elektronica kiest met soms volledig van de pot gerukte teksten, met ‘MMXX’ voor een zes tracks tellende ep. Zelf zijn we niet echt fan van het gebeuren, maar we moeten wel steeds toegeven dat, als we de band live aan het werk zien en horen, er een groot deel van het publiek wel overstag gaat voor Eskimo Callboy: je kan immers heel wat energie kwijt tijdens hun best wel toegankelijke muzikale mix waar fun en party samensmelten met kracht en heavy breakdowns. Daar de band op tournee wil onder de noemer “Hypa Hypa Tour” wordt de ep nu opnieuw op de markt gebracht maar dan wel aangevuld met zeven extra versies van ‘Hypa Hypa’, maar dan wel gebracht door andere bands. Saltatio Mortis, een band die middeleeuwse muziek in een modern jasje steekt, zorgt hier voor een heel opwindende en opzwepende versie van ‘Hypa Hypa’, zodanig zelfs dat we hier tafels, stoelen en bureaus langs de kant hebben geduwd om een uitzinnige rondedans te maken. Heel anders klinkt het nummer dan weer in de handen van The BossHoss die er een mooi rockende country song van maken. Het Duitse hiphop gezelschap 257ers maakt er dan weer iets compleet anders van. Deels in de Duitse taal laten wij deze versie al vlug aan ons voorbij gaan. Ook de versie van Sasha, die eerder naar pure pop neigt, is niet van die orde dat we het nummer nog eens willen horen. Iets wat ook geldt voor de remix door Gestört Aber Geil. Iets beter het vergaat het met de versie van het Duitse electronicacore gezelschap We Butter The Bread With Butter waar de strofes uiterst krachtig worden gebracht om dan opnieuw frivool uit te pakken tijdens het refrein. Ook de versie van Axel One doet ons niets. Wat ons bij de eindbeoordeling brengt van dit album. Oké, het nummer ‘Hypa Hypa’ mag er best zijn in de originele versie en de twee nieuwe versies, die van Saltatio Mortis en van The HossBoss, vinden we best wel geslaagd, maar de overige vijf versie doen ons niets en vinden we enkel opvullingen. Moet je dan diep in de buidel tasten, als je reeds de originele ep ‘MMXX’, in de rekken staan hebben voor twee nummers? Wij dachten van niet, maar ja, echte fan van een mix van (te veel) elektronica met metalcore zijn we dan ook niet.

Luc Ghyselen (60)

Century Media

Tracklist: 1. Hypa Hypa 2. Hate/Love 3. MC Thunder II (Dancing Like A Ninja) 4. Monsieur Moustache 5. Dramaqueen 6. Prism 7. Hypa Hypa (Saltatio Mortis) 8. Hypa Hypa (The BossHoss) 9. Hypa Hypa (257ers) 10. Hypa Hypa (Sasha) 11. Hypa Hypa (Gestört Aber Geil) 12. Hypa Hypa (We Butter The Bread with Butter) 13. Hypa Hypa (Axel One)