Mark Spiro: Traveling Cowboys

Mark Spiro is een Amerikaanse songwriter, producer, sound engineer en bovenal een volbloed muzikant. Hij verhuisde van Seattle naar Hollywood waar hij de producer Jack White ontmoette. Later ontmoette hij ook de Duitse schrijver / producer Harold Faltemeyer, best bekend voor zijn liedje ‘Axel F’ uit de film ‘Beverly Hills Cop’. Door zijn toedoen schreef Mark het ongelooflijke ‘Mighty Wings’ voor Top Gun, dat door Cheap Trick opgenomen werd. Verder schreef hij nummers voor Heart, Cheap Trick, Giant, Bad English, John Waite, Kansas, Reo Speedwagon, Winger, Mike Reno (LoverBoy), en Julian Lennon. In de voorbije decennia kon hij zodoende vijfenveertig gouden en platina platen verzamelen, naast zijn negen soloalbums. Zijn songs en producties zijn vertegenwoordigd op platen waarvan wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren zijn verkocht. Mark Spiro‘s nieuwe soloalbum komt ongeveer een jaar na zijn ‘Best Of’ als kers op de taart van zijn carrière en is een zoveelste oprechte en persoonlijke vertolking van uitstekend schrijftalent. Voor dit album ging Mark hulp halen bij de sessiegitarist Tim Pierce en Gia Sky. Die laatste is een liedjesschrijver en producer uit Los Angeles, die als kind van muzikanten het als het ware met de paplepel meegekregen heeft. Hij kwam vaak in een studio waar zoveel mogelijk bleek, dat dromen werkelijkheid werden. Waar oorspronkelijk nog universitaire studies zaten te lonken, volgde hij zijn hart en besloot om Spindle Music Group op te richten, een plek waar de producer, songwriter en artiest elkaar ontmoeten en creëren. En dan de nummers zelf. Langzaam rolt de titeltrack ‘Traveling Cowboys’ als eerste binnen. De klasse van goede nummers zit hem vaak in de eenvoud en simpliciteit manier waarop het geschreven is. Van die klasse is ook ‘Rolls Royce’ een voorbeeld van, al is dit wat commerciëler opgevat. Iets ruiger is ‘Vanderpump’ dat soms aan de vernieuwde Gotthard, met de vocalen van Nic Maeder, doet denken. Het arrangement kent enkele ruwe kantjes, waar je soms wel je vingers kan aan bezeren. De lekker schurende kant is een aangename verrassing. Terug rustiger is ‘Going’, dat je zonder het te beseffen zit mee te neuriën. Voor ‘Seven Billion People’ kreeg hij Julian Lennon als duetpartner en dat levert een genietbaar nummer op, dat naar het einde een solerende gitarist in de kijker zet. https://www.youtube.com/watch?v=NmgXsN41994. De positieve injectie van ‘Kingdom Come’ kan je ook op het videokanaal beleven: https://www.youtube.com/watch?v=rBtRv5gak9o. Het funky ‘Dance’ nodigt je dan weer uit om te bewegen. De afwisseling van rustige rocknummers met enkele ballads vloeit mooi over. Het wordt pas echt rustig als de ballad ‘Let The Wind Decide’ en ‘Still’ als afsluiter komen overwaaien. We krijgen met ‘Traveling Cowboys’ melodieuze rocknummers over het leven, liefde, opoffering, liefdesverdriet en alles daar tussenin. Het is een prachtige verzameling van vijftien parels, waar Mark Spiro trots op kan zijn. Het laat een man horen met een talent voor het schrijven van pakkende en toch doordachte liedjes, waar je met plezier naar zal luisteren.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Records FRCD 1118

Tracklist: 1. Traveling Cowboys 2. Rolls Royce 3. Vanderpump 4. Going 5. 7 Billion People 6. Someone Else 7. Kingdom Come 8. I Ain’t Leaving 9. Between The Raindrops (Revisited) 10. Dance 11. Feel Like Me 12. Let The Wind Decide 13. Nothing In Between Us 14. The Fisherman 3 2020 15. Still