Save The World: Two

Van Frontiers Records kregen we onlangs nog maar het debuutalbum, ‘One’ getiteld, van Save The World en daar is met ‘Two’ nummer twee al. Het centrale schrijversduo – Dan Tracey (vocals, elektrische en akoestische gitaar, piano, synthesizers, B3, backing vocals, percussie) en Robert Wright (drums, percussie, bass, vocals, synthesizers, backing vocals, gitaar, strings) – blijft de verzorgde lijnen uittekenen. Jon Wysocki, die op het debuut nog achter de drumkit zat, is van het toneel verdwenen, terwijl er ook geen melding meer gemaakt wordt van extra gastmuzikanten. Maar het duo bewijst hier overduidelijk dat ze al die “hulp” niet echt nodig hebben om knappe nummers te componeren en uit te voeren. Op ‘Two’ gaat de heren van Save The World gewoonweg op hun elan verder. Uitstekend opgebouwd nummers die ergens een mix vormen van progressive rock en melodic rock met excellente vocalen en knap gitaarwerk. Aanstekelijk ook, zonder melig te klinken, zodat de band ook liefhebbers van zowel mainstream rock als zelfs pop liefhebbers voor zich kan winnen. Op ‘Two’ vind je twaalf nummers terug die ons opnieuw doen denken aan werk van bijvoorbeeld Asia tot Alan Parsons Project. Zelf vinden we dat ‘Two’ net iets krachtiger klinkt dan zijn voorganger, maar nog steeds staat melodie en een mooi opgebouwde compositie centraal met de mooie stemmen van Dan en Robert als grootste blikvanger. Wie ‘One’ in de platenkast heeft staan, zal ook op ‘Two’ zijn gading vinden. Wij schatten het debuut net iets hoger in – waarschijnlijk omdat we nu reeds wisten waaraan we ons konden verwachten – maar blijven toch aardig onder de indruk van de knap opgebouwde nummers en de mooi uitgewerkte vocale lijnen.

Luc Ghyselen (80)

Frontiers Records FRCD 1120

Tracklist: 1. Camera Obscura 2. Bones 3. Miss Muse 4. Defenders Of The Faith 5. Daphne Blue 6. When Amanda Hits The Stage 7. Man On An Island 8. Longer 9. Denslow Park 10. Automaton 11. lluminati 12. Who’s That Girl