False Memories: The Last Night Of Fall

‘The Last Night Of Fall’ is het tweede full-album van het Italiaanse False Memories. False Memories werd in 2015 opgestart door gitarist Fransesco Savino. Een jaartje later was er de titelloze vijf tracks tellende debuut-ep. Een eerste full-album kwam er aan in 2018. ‘Chimerical’ werd eerst in eigen beheer uitgebracht en telde elf tracks waarvan je er ook drie kon vinden op de ep. In oktober van datzelfde jaar kwam vocaliste Rossella Moscatello er bij en werd het album opnieuw gelanceerd met drie extra nummers waar je voor het eerst de stem van Rossella kon horen. Nu is het gezelschap – naast Fransesco en Rossella hoor je ook gitarist Moreno Palmisano, bassist Gianluca Zaffino en drummer Emanuele Cossu – er terug met dit elf tracks tellende tweede album. Dit keer krijgt het vijftal ook de ondersteuning van het toch befaamde Frontiers Records label, wat, naar ons inziens, een stap vooruit is. False Memories brengt een mix van dark gothic en doom waarin je ook wel wat accenten metal in ontdekt. Echt volledig overtuigen doet het geheel ons niet, daarvoor klinkt de sound ons net iets te braaf, te gepolijst in de oren, met andere woorden we missen wat extra duistere kracht en eventueel een ruwer kantje. Dat neemt echter niet weg dat de band wel degelijk mooi opgebouwde songs aflevert waarin vooral de stem van Rossella een blijvende indruk nalaat. Niet elk idee dat False Memories hier uitwerkt vinden we even geslaagd. Zo vinden we de “spoken word”-break tijdens ‘Hysteria’ maar zus en zo. Verder missen we zoals we eerder hebben aangegeven een portie kracht, daar er te veel fragmenten / stukken langs komen die ons veel te zacht in de oren klinken. Wie echter fan is van gothic in het algemeen, zal hier waarschijnlijk minder over struikelen en dan is deze ‘The Last Night Of Fall’ van False Memories een mooie aanwinst voor de collectie.

Luc Ghyselen (70)

Frontiers Records FRCD 1117

Tracklist: 1. Black Shades 2. Rain Of Souls 3. Voices 4. Hysteria 5. The Illusionist 6. Erased 7. White Crows 8. Unfaithful Dream 9. Sea Of Nothingness 10. Deep Breath 11. Don’t Forget