Silver Lake by Esa Holopainen: Silver Lake by Esa Holopainen

De Finse gitarist Esa Holopainen is geen onbekende voor de fans van Amorphis, de band waar hij reeds sinds de aanvang in 1990 bij behoort en waarvoor hij al heel wat knappe nummers voor schreef. Toch heeft Esa nu en dan nog een nummer op “overschot” die niet echt past voor Amorphis, maar waar hij wel voldoende achter staat. Zo ontstaat stilletjes het idee om met een solo-album op de proppen te komen. En kijk, de pandemie die we allen ondertussen kennen, zorgt ook voor “goede” momenten, want door het feit dat geen band op tournee kan, creëert dat gegeven bij sommige muzikanten ruimte om andere dingen te gaan doen. Bij Esa Holopainen is dat werken aan wat extra nummers en een solo-album op de markt brengen. Daar hij er steeds van uitgaat dat een nummer wordt opgebouwd met strofes en een refrein, krijg je hier negen nummers te horen die daar nauw op aansluiten. Geen aaneenrijging van vingervlug gitaarwerk waar vele gitaristen voor kiezen als ze met een solo-album naar buiten komen, maar wel mooi opgebouwde songs waar je inderdaad strofes en refreinen in ontdekt. Ook geen compleet instrumentaal album, al is de de opener, ‘Silver Lake’, wel een mooi instrumentaal nummer, maar een met vocalen. Voor Esa was het al snel duidelijk dat hij niet de man achter de microfoon ging worden. Daarvoor ging hij op zoek naar artiesten die hij bewondert en respecteert. Zo komt hij uit bij Jonas Renske (Katatonia) die je hoort op het eerder gevoelige ‘Sentiment’ dat toch een donkere klankkleur verbergt. Ook de rustige afsluiter ‘Apprentice’ krijgt de warme stem van Jonas aangemeten. Tussendoor hoor je de krachtige, lichtjes rauwe, stem van Håkan Hemlin (Nordman) tijdens het donkere, maar mooi opgebouwde ‘Storm’, mag Einar Solberg (Leprous) het meer naar pop / rock neigende ‘Ray Of Light’ opluisteren met zijn wat hogere stem, zorgt Vesa-Matti Loiri voor de vertel stem tijdens ‘Alkusointu’, en mag Bjorn “Speed” Strid (Soilwork) het energieke en gedreven ‘Promising Sun’ van een passende stem voorzien. Maar de, naar onze smaak althans, beste vocale prestaties komen van de Nederlandse Anneke van Giersbergen die hemels uit de hoek komt tijdens ‘Fading Moon’ terwijl Tomi Joutsen (Amorphis) het krachtigste nummer, ‘In Her Solitude’, op dit album van bijpassende stem voorziet. Zo levert Silver Lake by Esa Holopainen negen knap opgebouwde nummers af die voor een mooi geheel zorgen dat we gewoonweg onder de noemer rock / metal plaatsen door de verscheidenheid aan muziek en stemmen. Of er ook nog een vervolg zit aan te komen, laat Esa voorlopig in het midden. Wat ons betreft … mag het steeds want wij hebben ondertussen wel genoten van elk rondje dat het schijfje hier maakt, door het eenvoudige feit dat de man mooi opgebouwde componeert en die passend weet te brengen zonder dat hij de volledige aandacht opeist om zijn gitaarwerk in de verf te zetten.

Luc Ghyselen (82)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Silver Lake 2. Sentiment 3. Storm 4. Ray Of Light 5. Alkusointu 6. In Her Solitude 7. Promising Sun 8. Fading Moon 9. Apprentice