Pestilence: Exitivm

Het Nederlandse Pestilence ging reeds in 1986 van start, maar kende ook al twee periodes van inactiviteit (van 1994 tot 2008 en tussen 2014 en 2016). Op muzikaal vlak werd de focus ook al verlegd van thrash metal (in de beginperiode) over death metal tot de huidige progressive death metal sound. De wisselingen in de line-up zullen we hier niet uit de doeken doen, want dat zou ons veel te ver leiden. Laten we houden bij het feit dat enkel Patrick Mameli (gitaar, vocals) alle wijzigingen overleefde zodat we de man wel degelijk als de absolute leider van dit gezelschap moeten aanzien. Op het ‘Exitivm’-album, het negende full-album ondertussen, laat hij zich omringen door Rutger van Noordenburg (gitaar), Joost van der Graaf (bass) en Michiel van der Plicht (drums). Dat levert een kleine veertig minuten agressief en brutaal geweld op dat technisch in goede banen wordt geleid en gespreid wordt over twaalf tracks als we de korte instrumentale intro, ‘In Omnibvs’, en de nog iets kortere, eveneens instrumentale, outro, ‘Personatvs Mortem’, meetellen. Tussendoor worden we verwend met tal van onverwachte tempo en ritmewisselingen. Maar het is vooral de brutale en agressieve kracht die van het album uitgaat waar we het meest van onder de indruk zijn. De machtige drumpatronen en de stuwende bassen zorgen voor een immens stevig fundament. Het gitaarwerk bouwt daar schitterende structuren op en beide gitaristen weven hun technische solo’s daar dan doorheen, terwijl de dwingende rauwe stem van Patrick om je aandacht schreeuwt. Het kwartet zorgt zo voor een album die ons nergens verveelt en die naar onze smaak gerust wat meer tijd in beslag mocht nemen. Maar, en ook daar zijn we ons echt wel van bewust, beter een iets korter album afleveren dat van begin tot einde bekoort dan nog een paar tracks eraan toevoegen die door het ijs zakken. Met ‘Exitivm’ zorgt Pestilence zo voor een album dat we niet zo vlug aan de kant zullen schuiven.

Luc Ghyselen (85)

Agonia Records

Tracklist: 1. In Omnibvs 2. Morbvs Propagationem 3. Deificvs 4. Sempiternvs 5. Internicionem 6. Mortifervm 7. Dominatvi Svbmissa 8. Pericvlvm Externvm 9. Inficiat 10. Exitivm 11. Immortvos 12. Personatvs Mortem