Sieta: Novgorod

Sieta is een nieuw gevormd project / band met het duo dat ook de drijvende kracht is achter het progressive death metal gezelschap Skyglow. Met Sieta slaat het duo – Aleksandr Mokin (vocals, recorder) en Sergey Stepanenko (gitaar) – een compleet andere muzikale weg in, daar de heren hier kiezen om een combinatie te maken van (Russische) folk en black metal. Met Viktor Khaychenko (bass), Dmytro Herasymov (drums) en Artemiy Gorchakov (backing vocals) vormt het tweetal dus Sieta. ‘Novgorod’ is het debuut onder de naam Sieta. Het heeft wat voeten in de aarde nodig gehad vooraleer we het album kunnen aanhoren daar het album eigenlijk reeds in 2019 klaar was, maar door tal van omstandigheden werd de release dus uitgesteld. ‘Novgorod’ vertelt het verhaal over de gelijknamige stad en dankzij de combinatie van folk en black metal kan Sieta een mooi contrast opbouwen tussen het paganisme en het Christendom. Iets wat de band nog extra kan benadrukken dankzij de teksten die enerzijds in het Oud Russisch en anderzijds in het oud Slavische “kerktaal” gebracht worden. Zo krijg je natuurlijk een pak variatie te verwerken in tempo’s, ritmes, dreiging en kracht zodat een werkstuk ontstaat dat nergens verveelt. De knappe wisselwerking tussen de verschillende bestanddelen van hun sound zorgen er ook voor dat je nooit vooraf kan gaan voorspellen hoe een nummer zal verlopen, waar ze folk accenten zullen inbouwen, waar ze furieus uit de hoek zullen komen, … Kortom Sieta heeft met ‘Novgorod’ voor een heel knap en inventief plaatje gezorgd die liefhebbers van black metal met een stevige folk inslag beslist zullen weten te waarderen. Indien je nog niet overtuigd na het lezen van deze tekst, raden we je dan ook aan om een kijkje te nemen op het wereldwijde web waar je twee singles van dit album kan beluisteren. Кънѧꙁь (Knyaz) vind je op https://www.youtube.com/watch?v=RU5vVLos1UU en Нашь дѹхъ (Our Spirit) op https://www.youtube.com/watch?v=3tjS5Laj5RI. Wij zijn alvast overtuigd van dit debuut van Sieta en hopen de band ook eens live aan het werk te zien en te horen. Een idee voor het Cernunnos Pagan Fest?

Luc Ghyselen (82)

Earth And Sky Productions

Tracklist: 1. Introduction 2. Novgorod 3. Knyaz 4. Our Spirit 5. Darkness 6. Dream 7. Battle 8. Absolution