End You: Aimless Dread

End You is het solo-debuut van Eric Smith, voormalig frontman van het ter ziele gegane The Catalyst, een noisy punkcollectief uit Richmond dat in 2016 besloot om er definitief een punt achter te zetten. De brave man heeft er de voorbije jaren hard aan gewerkt om nu met ‘Aimless Dread’ zijn kronkels op u los te laten. En het dient gezegd, het harde werk loont meer dan de moeite waard om er naar te luisteren. End You mag dan wel omschreven worden als hardcore / noise maar dat dekt – zoals wel vaker gebeurt – niet helemaal de lading. Let wel, het geheel voelt voornamelijk noisy aan maar de invloeden zijn talrijk. Hoe dan ook is Smith erin geslaagd om ons drie kwartier lang te begeesteren. Het album zit boordevol afwisseling zowel qua stijl als qua tempo. Het ene moment speelt er een zeer melodieuze gitaar terwijl het volgende moment gekenmerkt wordt door een pompende drumbeat en alles overgoten met de typische gruntige rauwe punkstem van Smith – al laat hij sporadisch ook een cleanere zang horen. Tekstueel behandelt Smith diverse thema’s gaande van zeer persoonlijke levenservaringen rond bijvoorbeeld middelengebruik en angsten tot maatschappelijke en politieke thema’s zoals politiegeweld en racisme. Het album ademt een sfeer uit van woede, agressie maar vooral van extreem veel energie. Hoewel het tempo doorgaans uiting geeft aan die energie zijn er ook passages waarbij enigszins gas wordt teruggenomen. Zo klinken de gitaren op het instrumentale ‘Solstice’ eerder sludge-achtig. Het daaropvolgende ‘Copstomp’ doet qua riffs dan weer eerder denken aan pakweg Pantera. Kortom End You is niet voor één gat te vangen maar slaagt er niettemin in om toch niet te klinken als een bijeen gegooid hoopje nummers maar echt als een album met een onderliggende samenhang. ‘Aimless Dread’ wist ons vanaf de eerste luisterbeurt bij het nekvel te nemen om niet meer los te laten. De volgende luisterbeurten werd de greep enkel steviger. Een solo-debuut dat kan tellen. Het is enkel te hopen dat hij er niet telkens vijf jaar over doet om nieuw materiaal uit te brengen.

K.H. (88)

Pax Aeternum

Tracklist: 1. SLPWLKR 2. Old Haunt 3. The Call 4. Equinox 5. X’d Out 6. Orb Weaver 7. Alt Delete 8. Asterisk 9. Solstice 10. Copstomp 11. Widowed 12. It Gazes Back