Artillery: X

Voor echte trash fanaten heeft het Deense Artillery waarschijnlijk geen geheimen meer. De band werd in 1982 opgestart door Carsten Nielsen en Jørgen Sandau, maar beide heren hebben al lang de band verlaten zodat we eigenlijk gitarist Michael Stützer als drijvende kracht achter Artillery willen aanwijzen. Veertig jaar is Artillery reeds actief al zitten er ook twee periodes van inactiviteit tussen (1993-1998 en 2000-2007). Toch zit het gezelschap met ‘X’ – kan het anders? – aan zijn tiende full-album. En zonder dat de heren – naast Michael hoor je ook Michael Bastholm Dahl (vocals), Kræn Meier (gitaar), Peter Thorslund (bass) en Josua Madsen (drums) – voor echte vernieuwingen zorgen, klinkt ‘X’ goed, strak, stevig en krachtig in de oren. Herkenbaar ook, al klinkt ieder album van de band toch net iets anders zodat fans blijven genieten van de sound van de band. Dit is op ‘X’ dus niet anders. De meeste nummers stralen kracht uit die de heren mengen met voldoende melodie en aanstekelijkheid, maar ook met agressie, om elke rechtgeaarde heavy metal / thrash metal fan te blijven boeien. Op ‘X’ krijgen we elf tracks te horen die ons stuk voor stuk overtuigen, die we stuk voor stuk willen meebrullen terwijl we ondertussen stevig kunnen headbangen en onze luchtgitaar kunnen geselen. Elk van de elf nummers die het vijftal neerzet nodigt uit voor een stevig, energiek en gedreven metal feestje zodat we eigenlijk bijna niet kunnen wachten om dit werk te aanhoren tijdens een live concert. De pakken energie, de stevige kracht, de enorme drive zorgen ervoor dat we bij elke nieuwe luisterbeurt overstag gaan en pretentieloos uit de bol gaan. Enkel tijdens ‘The Ghost Of Me’ krijgen we tijd om op adem te komen en kunnen de aanstekers (ja, we houden het hier op de “oude” methode) boven gehaald worden. Ja, je hebt het ondertussen begrepen: deze ‘X’ van Artillery hoort thuis in elke thrash metal collectie.

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. The Devil’s Symphony 2. In Thrash We Trust 3. Turn Up The Rage 4. Silver Cross 5. In Your Mind 6. The Ghost Of Me 7. Force Of Indifference 8. Varg I Veum 9. Mors Ontologica 10. Eternal Night 11. Beggars In Black Suits