Amorphis: Live At Helsinki Ice Hall

Met live albums heb ik vaak een dubbel gevoel: vaak is de klank nooit identiek (lees “zo goed”) als op de studio albums, alhoewel dit euvel de laatste jaren toch fel verbeterd is, anderzijds is de play list vaak een bloemlezing van de beste en populairste (niet altijd hetzelfde) nummers van de band. Al is dit met bands met vele jaren dienst vaak een persoonlijk gegeven. Laat dit zeker het geval zijn bij Amorphis: deze Finse band werd opgericht in 1990 en heeft al diverse cd’s uitgebracht. Oorspronkelijk speelde de band death metal maar hun sound is stap voor stap geëvolueerd naar melodic death metal met veel folk invloeden. Vooral hun laatste albums zijn beresterk in dit genre. Bovendien is de band live fenomenaal sterk, dit konden de metalfans meemaken enkele jaren geleden op Alcatraz. Ik heb deze band al diverse malen gezien en ze ontgoochelen nooit: hun muziek leent zich uiteraard tot een super ambiance en de stem en uitstraling van zanger en frontman Tomi Joutsen is het hoogtepunt van elk optreden. Dit live album is voor de bestaande fans een leuk hebbeding maar vooral een ideale kennismaking met Amorphis voor muziekfans die deze band niet zo goed kennen. De band put vooral uit hun jongste album, ‘Queen Of Time’, met o.a. ‘The Bee’ als intro en het fenomenale, opzwepende ‘Daughter Of Hate’. Verder passeren tal van hits de revue zoals het overmijdelijke maar o zo mooie ‘Sampo’, het zo aanstekelijke ‘Bad Blood’, het wat oudere ‘My Kantele’, de meezinger ‘Siver Bride’ en vele andere hits. M.a.w. een geniale tracklist. De productie en sound zijn goed zonder meer maar evenaren niet het niveau van de studio albums: vooral de zang komt bij momenten niet zo krachtig door. Daarom niet getreurd want dit album is een waar feest: ambiance van begin tot einde. In zijn (sub)genre is Amorphis “Top of the Bill” en live een waar feest.

Bart Verlinde (90)

Nuclear Blast

Tracklist : 1. Intro The Bee 2. Heart Of The Giant 3. Bad Blood 4. The Four Wise Ones 5. Into Hiding 6. Sampo 7. Wrong Direction 8. Daughter Of Hate 9. Against Widows 10. My Kantele 11. The Golden Elk 12. Pyre On The Coast 13. Skyforger Intro Silver Bride 14. Black Winter Day 15. House Of Sleep