Angelwings: Primordium

Uit een grote verscheidenheid van muziekgenres werd het symfonische Angelwings in april 2013 geboren toen enkele ervaren muzikanten uit verschillende bands besloten om enkele covers van Nightwish te brengen. Maar de goesting en ambitie bleek al vlug veel verder te liggen, want de eigen inbreng bleek een nieuwe horizon te worden. Het gezelschap, dat zich in Gibraltar gevestigd had, begon met eigen nummers te schrijven, wat een paar jaar later in een debuut ‘The Edge Of Innocence’ resulteerde. Het muzikale huwelijk bleef niet standhouden, waardoor de line-up flink aangepakt werd. In 2018 kwamen drummer Ismael, bassist Dani Duran en gitarist Carlos Álvarez-Nava bij de band en een jaar later vervoegde David Duran (Dani’s broer) zich als tweede gitarist. Er werd gesleuteld aan de opvolger ‘Primordium’, waar terug de combinatie van sterk gitaarwerk met orkestrale en synthesizergeluiden centraal moest staan. Dit conceptalbum vertelt een verhaal over een verloren ziel, een van goddelijk bloed die vecht voor vrijheid met de hulp van de Goden zelf. Corona zorgde ervoor dat het opnameproces vreemde vormen aangenomen heeft. Gitaren en vocalen werden midden vorig jaar in Tower Studio met Brett Caldas Lima in Frankrijk opgenomen. Voor de opnames van bas en keyboards konden ze terecht in de Angelwings Studio en het slagwerk werd geregistreerd door Léo Margarit van Pain Of Salvation in zijn studio in Zweden. Het komende uur wordt met een meer dan tien minuten durende opener ingezet. ‘Genesis’ betekent ‘creatie’ of ‘ontstaan’ en kan daarmee niet beter geschikt zijn om een album in gang te trekken. Met een voice-over lijkt het wel of de muzikanten uit de aarde losgetrokken worden en één per één aan de bijdragen aan dit pareltje. Na een sfeervol keyboardlaagje zorgen steeds innemende vocalen voor een opbouwende sfeer, die met een eerste snarenwerkje op basis van een ritmische drum en bas, evolueert naar een volwaardig nummer. Hierbij werd beroep gedaan op de professionele blazer Jeroen Goosens en vocalist Carlos Alvarez’s stem. Titeltrack ‘Primordium’ kent vele progressieve stukken, zowel in keyboard en gitaarwerk in een constant wijzigend arrangement. Waar de vocalen soms zeemzoet de hoogte in schieten, komen die soms dreigend en aanvallend terug, bij momenten ondersteunend door een erg gedreven drummer om van te duizelen. Soms agressief, soms dreigend, soms depressief, maar telkens verrassend. De pingelende snaren zorgen voor solerend werk, waar techniek, passie en vakmanschap hand in hand gaan. Zelfs de grunts in ‘Nature’s Lullaby’ overtuigen je zonder twijfel van een muzikale combinatie die gewoonweg veel meer in zijn mars had dan andere nummers te coveren. De verrassingen stapelen zich op als ‘Sail Away’ zich zacht als een ballade laat aankondigen. Echter, die rustige stukken blijken enkel voor het begin en eind van het nummer te zijn weggelegd. Halverwege ontspint zich een intenser stuk, dat vocale hoogtes combineert met een solerende snarenplukker. Een parel halverwege het album die we niet zomaar een ballad kunnen noemen, zelfs geen power ballad, het is net die mengeling van tempo’s en intensiteit die de originaliteit van het album in de hand werken. Ook het instrumentale ‘Dehumanised’ blijkt van hetzelfde virus gebeten te zijn, want het start misschien wel vrij rustig met pingelend gitaarwerk, het weet zich meerdere keren te transformeren naar een explosief stuk, om dan terug de rust te zoeken. Zelfs de afwezigheid van de vocale lijnen kunnen het nummer niet raken, wat bewijst dat we erg sterke arrangementen hebben. Nummers zoals ‘Trapped’ en ‘Prayer’ hebben gelijkaardige kenmerken, maar de breed uitgesmeerde vocale prestaties zorgen dat het geheel een opwaartse duw krijgen. De erg uitgewerkte arrangementen zijn voor liefhebbers van deze symfonische metalband erg gegeerd. Fans van Nightwish, Within Temptation of Xandria hebben er een band bij om te volgen, want Angelwings ging duidelijk niet over één nacht ijs.

Rocking Klingon (85)

Pride And Joy music PJM 12524

Track list: 1. Genesis 2. Primordium 3. Nature’s Lullaby 4. Fallen Angel Song 5. Sail Away 6. Dehumanised 7. Trapped 8. Changes 9. Prayer 10. Lies & Secrets