Malgöth: Primordial Dawn (ep)

Het Canadese Malgöth is nieuw in het wereldje van black metal / death metal. Het drietal onderscheidt zich reeds een beetje als het aankomt op de line-up: twee vocalisten (DG en SR) en één instrumentalist (ZS) die zowel gitaar, als bass als drums bespeelt. Met ‘Primordial Dawn’ presenteert het trio ons zijn eerste portie duistere en dreigende herrie. Bijna zeventien minuten lang wordt je meegesleurd door de heren op hun intense en beklijvende trip. Dat de heren verder mooi binnen de lijntjes kleuren van het (sub)genre vinden wij alvast niet zo erg. ‘Possessed Sword Of A Thousand Deaths’ opent eerder aarzelend qua tempo, maar niet wat betreft het opwerpen van een duistere dreiging. Al vlug gaat het tempo stevig de hoogte in en gaat het in sneltreinvaart vooruit. Terwijl we tijdens het eerste nummer nog black metal als voornaamste ingrediënt willen naar voor schuiven, is dit tijdens ‘Defiling The Convent’ anders. Hier ligt death metal om niet te stellen deathcore aan de basis. Je hebt het reeds begrepen: dit is een duivelse trip naar de diepste krochten van de hel. ‘Cellular Void Corruption’ is zonodig nog indringender. Een halsbrekend tempo, dat we eigenlijk al kennen van de vorige tracks, overgoten met rauw death metal gebrul en black metal geschreeuw. De ene keer neemt het gebrul de bovenhand, het volgende moment is het een ijselijke black metal schreeuw die je aandacht opeist. Afsluiter van dienst is ‘The Opposer’. Na een intro van duisternis en dreiging zorgt het drietal voor een laatste alles vernietigende explosie van geweld. Wat wel een beetje achterwege blijft is het halsbrekende tempo. We gaan maar volledig eerlijk zijn: ons ding is dit debuut van Malgöth niet echt, maar wie zich graag verdiept in een uiterst brutaal, duister en dreigend klinkende mix van black metal en death metal zal hier alvast zijn gading vinden.

Luc Ghyselen (60)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Possessed Sword Of A Thousand Deaths 2. Defiling The Convent 3. Cellular Void Corruption 4. The Opposer