Ildfar: Som vinden Farer vil

Voor sommige labels en / of bands hebben we een zwak. Zo ook voor het label Northern Silence Productions, een label waar tal van black metal bands / gezelschappen een eerste stap mogen / kunnen zetten naar (inter)nationale roem. En nee, het is niet zo dat we elk album van gelijk welke band / project op dit label even hoog inschatten. Neem nu Ildfar, een project van ene Favn die reeds sinds 1994 actief is maar pas onlangs materiaal aan de wereld kenbaar maakt. Eerder dit jaar was er de demo, of moeten we zeggen “de single” ‘Vemmelse’, want dat was het enige nummer op deze uitgave. Nu is er met ‘Som vinden farer vil’ een full-album waar Favn zijn ideeën over black metal rond spuwt. Elf tracks telt het album en door middel van heel heftige black metal erupties afgewisseld met sfeervolle kalme en rustige stukjes probeert Favn, of Ildfar eigenlijk, ons bij de les te houden. Helaas slaagt hij daar maar gedeeltelijk in. Als fan van black metal vinden we de meeste van de heftige stukken waar duisternis en dreiging van af druipen best wel geslaagd, zonder dat Ildfar ons overvalt. Van de rustiger, sfeervolle momenten zijn we heel wat minder gecharmeerd. Door het feit dat het project ook al zo lang actief is zonder iets noemenswaardig af te leveren hebben we ook de indruk dat dit een verzameling nummers en ideeën zijn die doorheen de jaren is verzameld. En dan hebben we toch de bedenking dat het (veel) meer mag zijn. We bedoelen maar: na bijna dertig jaar bezig te zijn met black metal – al dan niet afgewisseld met sfeervolle, rustige momenten – verwachten wij ene product dat inslaat als een bom. Nu krijgen we een pak sfeervolle rustige momenten die ons maar heel matig boeien, krijgen we black metal erupties te horen die best wel oké zijn, maar die ons te weinig van de sokken blazen, om ons daadwerkelijk écht te gaan overtuigen. Was deze ‘Som vinden farer vil’ van Ildfar een product geweest van een band / project die volledig nieuw was opgestart, dan konden we misschien nog wat extra sympathie gaan tonen, maar voor een band / project dat bijna dertig jaar op de teller heeft staan, is dit toch veel te weinig.

Luc Ghyselen (60)

Northern Silence Productions NSP 210

Tracklist: 1. Taakeheimen 2. Under sorte vinger 3. The Last Dawn 4. Den gamle mannen hvisker mitt navn 5. Som vinden farer vil 6. Vandring 7. Under the Graves (of 1994) 8. Pesten 9. Behold the Throne 10. Lyset i skumringen 11. Norges haller