Vallendusk: Heralds Of Strife

Melodic black metal uit Indonesië: dat kan dan maar afkomstig zijn van het uit Jakarta opererende viertal Vallendusk. – Of kennen jullie nog zwartgeblakerde bands uit dat oosterse land? – In ieder geval zorgt Vallendusk met ‘Heralds Of Strife’ voor een heel knappe aanvulling op hun reeds heel knappe discografie. Vallendusk werd in 2011 opgestart en zorgde met de drie tracks tellende titelloze ep al meteen voor heel wat opheft. Het full-album debuut kwam er met ‘Black Clouds Gathering’ in 2013, dat zonodig nog beter scoorde bij pers en fans. ‘Homeward Path’, album nummer twee uit 2015, ging op dat elan verder en werd door Northern Silence Productions op de markt gebracht zodat een pak meer Europese black metal fanaten de band ontdekten (de eerste twee releases werden door het Chinese Pest Productions op de markt gebracht). Wij, van MUSIKA, ontdekten Vallendusk middels ‘Fortress Of Primal Grace’ (2018) – al hebben we ondertussen onze “schade” reeds ingehaald – en waren zeer te spreken over dat derde full-album. Met ‘Heralds Of Strife’ zet Vallendusk onverstoorbaar zijn muzikale reis verder. Het viertal – Rizky (vocals, teksten), Valendino Mithos (lead gitaar en voornaamste songwriter), Danang Sugianto (rhythm gitaar, songwriter) en Derrick Prawira (drums) – zegt vooral inspiratie te hebben gevonden in de black metal uit het midden van de jaren negentig en voegt daar dan wat accenten uit melodic death metal en doom aan toe. Intussen is de sound verder geëvolueerd met, zij het best wel minieme accenten klassieke muziek, ambient en folk. Op ‘Heralds Of Strife’ zorgt dit voor ongeveer drieënzestig minuten muzikaal vertier opgedeeld in zeven lange nummers. Elk van die nummers kent een mooie opbouw waar het kwartet speelt met tempo’s, ritmes, kracht, dreiging, intensiteit en gedrevenheid. Zo verveelt geen van de nummers en wordt je meegevoerd op een heel beklijvende en intense trip doorheen het muzikale landschap dat Vallendusk hier uit tekent. Voor ons steekt er geen van de nummers echt bovenuit, maar elk nummer haalt wel het hoge niveau dat we ondertussen “gewoon” zijn van de band. Toch een speciale vermelding voor ‘Ethereal Echoes Of Devotion’ waar Rizky wat speelt met verschillende stemmen. Liefhebbers van de band in het bijzonder zullen hier alvast een vette kluif aan hebben, maar eigenlijk mag, nee moet, elkeen die zich black metal fan durft noemt minimum een album van Vallendusk in de kast staan hebben. En waarom dan niet kiezen voor dit ‘Heralds Of Strife’, ook al heb je reeds ander werk van Vallendusk in de kast staan?

Luc Ghyselen (95)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. The Last Soar As The Feathers Fall 2. Towards The Shimmering Dawn 3. Ethereal Echoes Of Devotion 4. Solivagant Heart 5. Marching Ballad Of The Unsung Ones 6. Immemorials In Eternal Slumber 7. The Sovereign