Temtris: Ritual Warfare

Het Australische Temtris ontstond onder de naam Labyrinth, koos wat later de naam Labyrinthia om uiteindelijk bij Temtris uit te komen. De band, met als drijvende krachten gitarist Anthony Fox en vocaliste Genevieve Rodda, is met ‘Ritual Warfare’ aan zijn zesde full-album toe. Naast Anthony en Genevieve bestaat Temtris tegenwoordig ook nog uit Nick Wills (bass), Nicholas Bolin (drums) en Nadi Noroozian (gitaar). Het vijftal drukt zich uit aan de hand van traditional heavy metal en het nieuwe werkstuk telt acht tracks. Opener ‘Race To The End’ zet de toon en laat een vijftal horen dat goed op elkaar lijkt te zijn ingespeeld. Zonder dat het gezelschap ons echt verbaast, zijn we toch gecharmeerd door het knappe gitaarwerk van beide gitaristen. Bass en drums beperken zich tot het neerzetten van een stevige en toch soepele basis, terwijl de stem van Genevieve ons wat vlak in de oren klinkt. Nee, niet dat de dame niet kan zingen, maar er zit weinig variatie in haar zang die wat mannelijker klinkt dan de vele vocalisten die we kennen van tal van female fronted symphonic metal bands. ‘One For All’ zorgt voor een mooie aanvangsfase met o.a. een knappe basslijn. Daarna kent het nummer minder verrassingen en horen we dat de band mooi binnen de afgebakende lijntjes van het genre kleurt. Wat volgt is meer van dat: een solide basis, krachtige riffs, mooi opgebouwde gitaarsolo’s en krachtige vocalen. Spijtig genoeg vinden we dat we vele ideeën reeds eerder (en beter) hebben gehoord zodat Temtris alvast niet echt opvalt in de stroom van releases die elke week opnieuw onze kant uit komen. Geen van de nummers steekt er echt boven uit, maar als we dan toch een favoriete track moeten aanduiden, kiezen we voor het energieke en gedreven ‘Forever’ waar Genevieve aanstalten maakt om het zowel iets hoger als iets lager te proberen. Maar zoals we eerder aangaven vinden we haar stem nogal vlak en zijn het vooral de gitaarsolo’s die ons even doen opkijken. Toch zet ze nog een klein stapje voorwaarts tijdens het titelnummer. ‘Ritual Warfare’ is dus een oké-album geworden zonder meer.

Luc Ghyselen (70)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Race To The End 2. One For All 3. Seven Sins Of All 4. Forever 5. Ritual Warfare 6. Tempus Aeternum 7. Erased 8. Always United