Impaled Nazarene: Eight Headed Serpent

Impaled Nazarene is een Fins black metal gezelschap dat reeds sinds 1990 zijn duisternis laat “schijnen” over items als Satanisme, politiek, sex, dood, atoom oorlog en geweld. Met ‘Eight Headed Serpent’ is het gezelschap toe aan zijn dertiende full-album. Fans van de band die zowat alles blindelings aankopen hebben er zo’n zeven jaar op moeten wachten, want zolang is het geleden dat het vorige full-album, ‘Vigorous And Liberating Death’, op de markt kwam. Oké, er was tussendoor nog een twee tracks tellende ep (‘Morbid Fate’), maar het was toch lang wachten. DE heren laten er evenwel geen gras over groeien en gaan meteen enorm wild, energiek en brutaal te keer middels opener ‘Goat Of Mendes’. Het gaspedaal wordt enorm stevig ingedrukt en het nummer ontaard in een splinterbommetje. Als je dan denkt dat je het brutaalste of het snelste of het hardste wel gehad hebt, ben je er aan voor de moeite, want de heren blijven telkens opnieuw hard, harder, hardst en / of snel, sneller, snelst en / of brutaal, brutaler, brutaalst klinken en sleuren je zodoende mee op een heel intense luistertrip. Of er ook rust brengende stukken langskomen hoor ik daar iemand vragen. Wel, heel eerlijk: eigenlijk niet. Ja, er zijn momenten, al zijn die enorm schaars en enkel met een vergrootglas te ontdekken, dat de band even wat gas terugneemt. Maar al meteen erna gaan de heren verschroeiend verder met een alles vernietigende kracht. Impaled Nazarene staat immers ook voor het gezegde “take no prisoners”, en beukt er dan ook stevig, brutaal, agressief en krachtig op los. Dat niet iedereen zich hierin kan vinden, zal hen ongetwijfeld wordt wezen. De dertien nummers op dit schijfje klokken af na iets meer dan tweeëndertig minuten, maar dan lig je wel reeds languit tegen het canvas. ‘Eigh Headed Serpent’ is een immens krachtige en brutaal werkstuk geworden waar tere zieltjes niets te zoeken hebben.

Luc Ghyselen (80)

Osmose Productions OPCD 397

Tracklist: 1. Goat Of Mendes 2. Eight Headed Serpent 3. Shock And Awe 4. The Nonconformists 5. Octagon Order 6. Metastasizing And Changing Threat 7. Debauchery And Decay 8. Human Cesspool 9. Apocalypse Pervertor 10. Triumphant Return Of The Antichrist 11. Unholy Necromancy 12. Mutilation Of The Nazarene Whore 13. Foucault Pendulum