Vetter: Av Sublim Natur

Negen jaar na het debuutalbum, ‘Vetterkult’ (2012), komt het black metal solo project Vetter van Haavard Tveito opnieuw boven water. Het project werd in 2003 opgestart en zorgde eerst voor twee demo’s – ‘Ulvanosi’ (2005) en ‘Promo MMX’ (2010) – vooraleer het eerste full-album een feit werd. Met ‘Av Sublim Natur’ krijgt de discografie eindelijk een uitbreiding. Of er verschillen zijn met het debuut? Naar onze smaak niet echt, nog steeds krijg je van Vetter een immens dreigende en vooral kille sound te horen. Voeg daaraan toe dat er van een cleane productie absoluut geen sprake is en je begrijpt dat er reeds een pak liefhebbers zullen afhaken. Toch zorgt de man voor een heel intense en beklijvende trip, die mits een betere productie waarschijnlijk beter af zou zijn, maar het is wat het is. Ruw, rauw en ongepolijst gaat Vetter er hier zo’n veertig minuten, gespreid over vijf tracks, tegenaan. De drums – hier wel een wijziging want N.M. Haugfos mept er dit keer stevig op los – klinken alsof ze op een compleet andere plaats werden opgenomen en er achteraf wat bij geknutseld zijn. Zo’n rauwe ongepolijste black metal schijf heeft natuurlijk zijn charmes, maar toch horen wij liever een minder rauw en ruw geheel. Alhoewel, rauw en ruw mag het inderdaad zijn, vooral als de kilte en de duistere dreiging intact blijven – en dat is hier zeker het geval – maar dan toch liever met een “meer cleane” productie. Het is maar dat je het weet, al geven we grif toe dat we best wel hebben genoten van dit rauw product.

Luc Ghyselen (76)

Independent Release

Tracklist: 1. Av sublim natur 2. Skogene baerer vaare arr 3. Tentakler 4. Morgensolens rike 5. Kraken