Akiavel: Væ Victis

Sinds 2018 is het Franse Akiavel actief. Muzikaal situeert het gezelschap in melodic black metal kringen. Dat het gezelschap nogal vlot is in het schrijven van nummers bewijst hun discografie ondertussen want na een drie tracks tellende demo die eind 2018 werd afgeleverd is het gezelschap met ‘Væ Victis’ aan zijn tweede full-album toe. ‘Væ Victis’ telt tien tracks die mooi in het (sub)genre passen en dus een krachtige mix vormen van dreiging, kracht, duisternis en melodie. Niets nieuws onder de zon, horen we er al velen denken. En … daar kunnen we ons best in vinden tot we uitkomen bij de vocalen. Die worden verzorgd door ene Auré (Aurélie Gérard) en, jongens én heren, haar beklijvende krachtige vocalen moeten in NIETS onder doen voor die van een heel pak mannelijke collega’s. Auré beschikt namelijk over een stel stembanden om “u” tegen te zeggen op gebied van kracht, dreiging en duisternis. Bij de eerste beluistering waren wij er rotsvast van overtuigd dat we hier een mannelijke vocalist aan het werken hoorden. Maar goed, goede vocalen alleen zijn niet voldoende om ons over de streep te trekken. En ook op puur muzikaal vlak weet Akiavel ons te bekoren. Nee, we geven het grif toe: vernieuwend is het allemaal niet. Maar als het goed wordt uitgevoerd dan zijn we reeds zeer tevreden. En daar hebben we absoluut niet over te klagen. Track na track weet Akiavel ons te bekoren met een knappe samensmelting van kracht en melodie onderwijl kilte, dreiging en duisternis uitademend. Voeg daar die dwingende stem aan toe en je begrijpt onze begeestering voor Akiavel. Absolute top? Nee, dat nog niet, maar dat de band al rustig kan meedraaien met een heel pak subtoppers in het (sub)genre hoeft geen verder betoog. Och ja, dat Auré ook clean kan zingen bewijst ze, zij het kort, tijdens ‘The Lady Of Death’.

Luc Ghyselen (90)

Independent release

Tracklist: 1. Frozen Beauties 2. Bind Torture Kill 3. Zombie 4. Needles From Hell 5. Comrade 6. Medium 7. The Lady Of Death 8. Pentagram Tattoo 9. Mommy I’m Capable 10. Matrimonial Advertisements