Meridian Dawn: The Pagan Poetry (ep)

Meridian Dawn is een internationaal melodic death metal gezelschap dat sinds 2010 actief is, al is enkel nog vocalist Antony Hämäläinen er nog bij van het prille begin. Tegenwoordig wordt Meridian Dawn vervolledigt met Nick Ziros (gitaar), Seth Funk (bass), Nathan Bigelow (drums) en Ibrahim Hechavarria (gitaar). Met de vijf tracks tellende ep ‘The Pagan Poetry’ willen ze het wachten tussen twee full-albums wat minder lang laten lijken. Drie van de hier afgeleverde nummers zijn coverversie van nummers van andere artiesten. Zo is ‘Dissolving Bonds’ een bewerking van een Katatonia-nummer. Helemaal niet slecht, maar toch verkiezen wij de originele versie. Björk’s ‘The Pagan Poetry’ heeft wel iets en klinkt een stuk krachtiger dan het origineel zodat we hier wel kiezen voor de nieuwe versie (ook al omdat we niet echt fan zijn van Björk). Ook King Diamond’s ‘Sleepless Nights’ krijgt een Meridian Dawn jasje aangepast. Wel leuk en goed, maar we zijn zo vergroeid met de originele versie dat we opnieuw het origineel verkiezen. ‘Goodnite Tonight’ en ‘The Moonlit Path’ zijn de twee originele nummers op dit schijfje. Het eerste ‘Goodnite Tonight’ komt wat aarzelend op gang maar beukt al vlug strak en krachtig verder zonder de melodie uit het oog te verliezen. Enkel de wat schreeuwerige declamerende vocalen van Antony zorgen ervoor dat we niet volledig overstag gaan. Dan ligt ‘The Moonlit Path’ ons iets beter in het gehoor. Opnieuw komt het nummer wat aarzelend op gang, maar ook nu zorgt men ervoor dat dit niet te lang duurt. Kracht en melodie gaan opnieuw mooi hand in hand. Terwijl elkeen zich keurig van zijn taak kwijt, is het vooral het mooie gitaarwerk dat ons echt over de streep trekt. Opnieuw zijn we niet echt fan van de vocalen, maar we kunnen er toch wel mee leven. ‘The Pagan Poetry’ is een aangenaam zoethoudertje voor de fans van zowel melodic death metal als van de band zelf.

Luc Ghyselen (75)

Seeing Red Records

Tracklist: 1. Dissolving Bonds 2. Goodnight, Tonite 3. Pagan Poetry 4. Sleepless Night 5. The Moonlit Path