Cannibal Corpse: Violence Unimagined

Het Amerikaanse Cannibal Corpse staat voor death metal en dat sinds het ontstaan van de band in 1988. De ritmesectie bestaande uit Alex Webster (bass) en Paul Mazurkiewicz (drums) is er reeds bij van in het prille begin. Gitarist Rob Barrett heeft het al een paar keer voor bekeken gehouden, maar keert steevast op zijn stappen terug, terwijl vocalist George “Corpsegrinder” Fisher sinds 1995 de geknipte frontman blijkt te zijn voor Cannibal Corpse. Nieuw op dit album is (lead-) gitarist Erik Rutan die o.a. ook dienst deed als producer, iets wat hij ook al deed op een aantal van de vorige albums. Cannibal Corpse wordt beschouwd als een topband in het (sub)genre en is één van de bands uit het (sub)genre die commercieel gezien het meest succesvol is. Dat betekent dat zowel fans als critici ieder nieuw werkstuk van het gezelschap meestal op luid gejuich onthalen. Dat is met deze ‘Violence Unimagined’ niet anders. Het vijftal klinkt strak, agressief, brutaal en zelfs vrij technisch dit keer. Ligt dit aan de toevoeging van Erik die de band een ietwat nieuw elan heeft bezorgd of hebben de heren zelf allen iets dieper uit hun mogelijkheden geput? Hoe dan ook, Cannibal Corpse zorgt op ‘Violence Unimagined’ voor elf tracks die ons stuk voor stuk enorm bevallen. Een stomende energie en een heel strakke kracht lijkt uit de speakers te stromen, de vocalen van George klinken voldoende rauw, dreigend en brutaal om te boeien, en de gitaarsolo’s zijn snedig en vingervlug. Voeg daar de nodige melodielijnen aan toe, wat technische accenten – van vooral drumpatronen (al mogen ook sommige basslijnen en gitaarpartijen met deze pluim lopen) – en een pak brutale dreigende agressie en je verkrijgt een death metal album van een band die precies weet waar ze heen willen. Of ‘Violence Unimagined’ het beste album, het vijftiende ondertussen als we de tel juist hebben bijgehouden, van dit gezelschap is geworden, zullen we nu nog niet meteen zeggen, maar dat de heren er wel alles aan gedaan hebben om een heel knap werkstuk af te leveren, dat kunnen we zeker niet ontkennen. Liefhebbers van death metal in het algemeen en van de band in het bijzonder hebben er in ieder geval een nieuw “must have”-album bij. P.S.: Alex Webster kijkt er enorm naar uit om dit album aan de fans voor te stellen, dus dat belooft voor de aankomende concerten (eens dat weer mag)!

Luc Ghyselen (90)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Murderous Rampage 2. Necrogenic Resurrection 3. Inhumane Harvest 4. Condemnation Contagion 5. Surround, Kill, Devour 6. Ritual Annihilation 7. Follow The Blood 8. Bound And Burned 9. Slowly Sawn 10. Overtorture 11. Cerements Of The Flayed