Ren Marabou: Valhalla Waits

Ren Marabou is het nieuwe solo-project van de Ier Aaron Gaffey die u misschien kent van bands als Kerouac of Peralis. Nu komt de man met het full-album “Valhalla Waits” hetgeen wordt aangeprezen als Viking metal. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als u fan mocht wezen van bands zoals Amon Amarth, Tyr of aanverwanten, u zal vermoedelijk hooglijk ontgoocheld zijn als u Ren Marabou hoort. Het lijkt namelijk in niets op deze bands. Niet dat we nu vinden dat Viking metal perse gelijk hoort te staan met verhalende nummers die klinken als epossen verteld door Odin zelve met bijpassende zware donderende stem of dat het ons moet meevoeren naar de sferen van de uitgestrekte wouden of woeste zeeën. Ren Marabou klinkt veeleer als een heavy metal band maar dan helaas niet in een goede uitvoering. De zang durven we omschrijven als ondermaats – er is vooral cleane zang maar het stembereik blijkt niet bepaald ver te reiken, en de rauwere stukken zijn al evenmin van een verpletterend niveau. Let wel, qua muziek zitten er zeker catchy stukken tussen maar één en ander wordt vakkundig om zeep geholpen door de tekst, of moeten we zeggen het gebrek eraan. Doorgaans vinden we dat teksten niet noodzakelijk een meerwaarde zijn om een goede plaat te maken maar in dit geval sleuren ze de muziek mee de dieperik in met als ultiem dieptepunt ‘Put To The Sword’ waarbij de zin “He’s put to the sword” op een goede twee en een halve minuut welgeteld drieëndertig keer (!) ten berde wordt gebracht. Het ding werkt zodanig op onze zenuwen dat het de goede elementen zodanig naar de achtergrond duwt dat de ganse plaat er eentje is die we liefst zo snel mogelijk weer willen vergeten. Aaron Gaffey mag een begenadigd muzikant zijn, het lijkt ons dat hij zich best van alles daarop zou focussen en een goede zanger inlijft die graag ook enige notie heeft van goede teksten. Mede dankzij de enorme stinker ‘Put To The Sword’ raakt dit album dus niet aan een voldoende.

K.H. (40)

Independent Release

Tracklist: 1. Guide Me To Asgard 2. Axe In The Back 3. The Fallen Of Ragnarok 4. Prophecy Of The Seer 5. Put To The Sword 6. Bitter Heart 7. Yggdrasil 8. The Wanderer Odin 9. Storm The Beaches 10. Champion Of Midgard