Signum Regis: Flag Of Hope (ep)

Signum Regis is een band uit Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Het gezelschap, dat reeds sinds 2007 actief is en op de MUSIKA radar is gekomen in 2013 middels ‘Exodus’ het derde full-album, zorgt voor een mooie mix van progressive power metal en melodic metal. Het gezelschap bleef ons bekoren middels de volgende releases: ‘Through The Storm’ (ep, 2015), ‘Chapter IV: The Reckoning’ (2015) en ‘The Seal Of A New World’ (2019). Het spijt ons dan ook dat we het full-album ‘Decennium Primum’ en de ep ‘Addendum Primum’, beiden uit 2017, nog niet hebben kunnen horen. Nu is het vijftal – Ronnie König (bass), Filip Koluš (gitaar), Ján Tupý (keyboards), Jaro Jančula (drums) en Jota Fortinho (vocals) – er terug met deze zeven tracks tellende ep. ‘Given Up For The Lost’ opent gedreven en energiek en meteen zijn we terug bij de les. Vooral het vingervlugge gitaarspel van Filip valt meteen in de smaak. Maar dat betekent niet dat de andere musici minderwaardig zijn. Drums en stuwende basslijnen zorgen voor de stevige en toch soepele basis. De keys zorgen voor extra volume en weven samen met de riffs een mooi kleurenpalet. De stem van Jota is melodieus en krachtig tegelijk en dwingt tot luisteren. Meteen zijn alle ingrediënten uit de sound van Signum Regis opgesomd. Hun versie van Angra’s ‘Stand Away’ mag ook al gehoord worden en zorgt dat deze power ballade wat extra aandacht verkrijgt. Tijdens het instrumentale ‘Voyage To The Distant Shores’ krijgt snarenplukker Filip extra ruimte om zijn virtuositeit te etaleren. Het titelnummer zelf is er een zoals de opener: krachtig, gedreven en energiek met heel wat tempowisselingen. De openingsfase van ‘Tune Of War’ doet ons hier denken aan de wat melancholische zang van de dwergen tijdens de verfilming van ‘The Hobbit’, maar krijgt dan een hele portie extra kracht, tempo en energie zodat we ook nu weer moeten spreken van een gedreven en energiek klinkende song die knap wordt opgebouwd. Jota bewijst hier, indien je daar nog niet van overtuigd was, over een machtige stem te beschikken die zowel laag als hoog perfect mee kan en zich met de besten mag meten. Wat volgt is rustgevend en zo goed als compleet instrumentaal: ‘Amorenada’ zou een perfecte rustgevend afsluiter zijn na een geslaagde en stevige metal party. Eindigen doen de heren nog met hun instrumentale versie van ‘Ave Maria’, een best wel geslaagde versie, maar een die we liever hadden gehoord na een stevige power metal nummer, daar we reeds volledig tot rust zijn gekomen met ‘Amorenada’. Wie Signum Regis kent, krijgt er met deze ep een knap werkstukje bij bij de verzameling. Wie de band nog niet kent en fan is van melodic metal / (progressive) power metal, mag gerust toehappen.

Luc Ghyselen (85)

Beyond The Storm Productions BTSCD 008

Tracklist: 1. Given Up For The Lost 2. Stand Away 3. Voyage To The Distant Shores 4. Flag Of Hope 5. Tune Of War 6. Amorenada 7. Ave Maria