Konkhra: Sexual Affective Disorder

Het Deense Konkhra bestaat reeds sinds 1989 en staat gekend voor de mix tussen death en trash metal – of ietsje vrijer geïnterpreteerd: ze spelen retesnelle deathmetal die zijn gelijke niet kent. We bekennen maar meteen dat wij de band eigenlijk pas leerden kennen met hun plaat ‘Weed Out The Weak’ (1997) wat dus pas hun derde full-album was, we liepen met andere woorden enigszins achter op de feiten maar hebben dat nadien goedgemaakt. Wat nu voor ons ligt, is het debuutalbum dat – eindelijk – heruitgebracht is in een geremasterde versie én met als geweldige extra ook nog eens de eerste twee demo’s en de eerste ep van de band, zijnde dus achtereenvolgend ‘Stranded’ (ep), ‘Malgrowth’ (demo) en ‘The Vicious Circle’ (demo) – hetgeen in feite chronologisch gezien de omgekeerde volgorde is. Wie deze ervaren rotten nog niet mocht kennen, Konkhra wordt te pas en te onpas in één adem genoemd met Morbid Angel, Entombed, Machine Head en Bolt-Thrower maar kenmerkt zich qua stijl doordat ze als het ware de perfecte blend vormen tussen deze vermelde bands al is hen dat eigenlijk oneer aandoen. Naar ons aanvoelen is Konkhra al sinds het prille begin synoniem geweest voor enorm snelle, catchy gitaarriffs in combinatie met woest beukende drums, pompende bassen en een stem die in hoofdzaak klinkt als een grafstem op speed. Voila, onze persoonlijke samenvatting van waar Konkhra voor staat. Deze heruitgave van ‘Sexual Affective Disorder’ brengt Konkhra in de meest ruwe, extreme versie, zelfs na de remastering al is dat het geluid toch echt wel ten goede gekomen. Vooral de demo’s en de ep vallen nu te beluisteren zonder dat de productie je koude rillingen bezorgt. Kortom dit is vintage death metal op de wijze zoals enkel Konkhra dat kan brengen. Wie de band nog niet mocht kennen, zal misschien vinden dat dit toch wel zeer rauw klinkt in vergelijking met meer hedendaagse producties maar als je houdt van oldskool ben je sowieso verkocht. Voor de fans van Konkhra die wanhopig op zoek waren naar de oude uitgaves en ze nooit konden bemachtigen, is dit een absolute must-have.

K.H. (90)

Hammerheart Records

Tracklist: cd1: Sexual Affective Disorder: 1. Center Of The Flesh 2. Seasonal Affective Disorder 3. The Dying Art 4. Visually Intact 5. Evilution (Exordium Expired) 6. Lucid Dreams 7. Blindfolded 8. Thoughts Abandoned 9. Chaos To Climb 10. Empty Frames // cd2: Stranded (ep): 1. Time Will Destroy 2. Day-Break 3. Stranded // Malgrowth (demo): 4. The Dead Moon 5. Black Sun 6. Lustration Of The Need 7. Spread Around 8. Deathwish // The Vicious Circle (demo): 9. Web Of Nemesis 10. Vicious Circle 11. Hunger 12. Living Savages