Tommy Concrete: Hexenzirkel

De Schotse muzikant Tommy Concrete wordt soms wat vergeleken met Devin Townsend en daar kunnen we ons wel een beetje in vinden. De muziek die Tommy Concrete op zijn solo-albums aflevert, is immers ook niet in een bepaald vakje onder te brengen. Tommy zorgt op deze ‘Hexenzirkel’ voor zes tracks die een samensmelting zijn van progressive metal, doom, black metal en traditionele heavy metal met ook wel wat invloeden uit fusion rock, flamenco, trip hop, rap en alternative rock om het geheel wat extra te kruiden. Geen wonder dus dat de man wat vergeleken wordt met Devin Townsend. Toch is zijn faam nog niet zo wijdverspreid als die van de Canadese artiest. Of daar met ‘Hexenzirkel’ veel verandering in zal komen, betwijfelen we eerlijk gezegd. En dan niet omdat dit album minderwaardig of slecht zou zijn, maar dan veeleer omdat het label waarop het album wordt uitgebracht, Trepanation Records, nog bijlange niet de uitstraling heeft als bijvoorbeeld Century Media en / of InsideOut Music. En vooral ook al omdat de oplages eerder beperkt zijn, en dus enkel zowat “insiders” de naam van Tommy Concrete echt kennen. Wij, van MUSIKA, willen ons steentje bijdragen om daar wat verandering in te brengen. ‘Hexenzirkel’ opent met het lange, bijna achttien minuten, ‘What Unknown Force’ en meteen wordt je meegesleurd in de muzikale wereld van Tommy Concrete met zowat naadloze overgangen tussen pure doom, progressive metal en andere (sub)genres. Je houdt ervan of je het laat je volkomen koud. ‘Practice For The Apocalypse’ volgt, een werkstuk van zo’n elf minuten, en opnieuw wordt je ondergedompeld in die mix van verschillende subgenres. Niet dat we elk idee van Tommy Concrete weergaloos vinden, maar we staan toch vaak perplex van zijn wendingen en eigenzinnige ideeën. Ook de vier overige tracks zijn lang uitgesponnen – het kortste nummer op dit album, ‘The Blind Man Shines Light On The Truth’, haalt net geen negen minuten – en bevatten tal van verschillende wendingen in kracht, tempo en ritme onderwijl gebruik makend van tal van de eerder opgesomde subgenres die hij dan nog extra kruidt met wat accenten uit de ook al eerder opgesomde muzikale richtingen. Zo is deze ‘Hexenzirkel’ van Tommy Concrete zeker geen vlug vlug te verteren hapklare brok muziek geworden, maar een werkstuk dat beetje bij beetje zijn geheimen prijs geeft. Door de lengte van de nummers kan je misschien zelfs het album in verschillende deeltjes consumeren, maar wij hebben dan steeds de indruk dat we nog niet genoeg hebben en beluisteren deze ‘Hexenzirkel steeds in een lange rit. We willen nog meegeven dat hij een pak vocalisten warm kon maken voor dit album zodat er ook heel wat variatie in stemmen te horen is op dit album:. Zo hoor je naast Tommy dus ook Laura Gilchrist (King Witch), Jenni Sneddon (Juniper Grave), Michael Brannagh (Tommy Concrete and the Werewolfs), Christian Kimmet (Warrior Soul, Love Hate), Jamie Herkes (Tommy Concrete and the Werewolfs, Critkill) en Bryan Ramage (Ramage Inc.). Die laatste stond ook in voor de productie, mixing en mastering. Wie Devin Townsend een warm hart toedraagt, zou eigenlijk dit achtste full-album van Tommy Concrete alvast een kans moeten geven.

Luc Ghyselen (85)

Trepanation Recordings

Tracklist: 1. What Unknown Force 2. Practice For The Apocalypse 3. Entombed With My Pride By My Side 4. The Blind Man Shines Light On The Truth 5. Escapism And Lethargy 6. All Of This Will Be Eaten By The Sun