Frozen Crown: Winterbane

Alhoewel het Italiaanse Frozen Crown pas in 2017 ontstond, zet de band met ‘Winterbane’ hun derde album in de rekken. Hun voorganger ‘Crowned in Frost’ kon rekenen op lovende kritiek, maar toch sturen ze hun koers wat bij. Het gezelschap verbreedt naar eigen zeggen hun muzikale landschap met steviger materiaal, waar de klemtoon meer ligt op de klassieke heavy metal, power metal en moderne metal. De symfonische invloeden worden hierdoor jammer genoeg flink afgezwakt. Geliefkoosde thema’s in de teksten blijven de legendes en fantasieverhalen. In de gelederen vinden we Giada “Jade” Etro achter de microfoon. Ook gitarist en keyboardspeler Federico Mondelli zet zijn vocale en schrijverscapaciteiten bij. Verder zorgen gitarist Fabiola Bellomo, bassist Francesco Zof en drummer Niso Tomasini dat de line-up compleet wordt. Opener ‘Embrace The Night’ steekt van wal met een snelle riff en na een kort solerende snarenplukker begint het uptempo nummer met zijn troeven uit te spelen. Cleane vocalen leiden naar het melodieus refrein terwijl een snarenplukker de gierende harmonischen op zijn snaren opzoekt. We krijgen een knappe opener op een constant wisselend drumritme. Een knap staaltje aan arrangement. ‘Towards The Sun’ gaat iets melodieuzer en ritmischer verder. Eventjes uit de bol gaan met het ultrasnelle ‘Far Beyond’ en ritmische ‘The Lone Stranger’, om de grunts te verteren in ‘Crown Eternal’. Deze hardere invloeden zorgen volgens de band voor het de kroon op het werk van het album, al raken deze speed metal met thrashy invloeden mij niet echt. Wat me meer ligt zijn de folkachtige invloeden, de krachtige melodielijn en de power metal met keyboard die we in ‘The Water Dancer’ horen. Ook het meer traditionelere ‘Angels In Disguise’ kan ik best smaken. De gitaarintro van ‘Night Crawler’ doet aan Metallica denken, maar dan barst de hel los. Gelukkig kan de rustige instrumentale break ‘Tales Of The Forest’ het tij even doen keren, al is het bij de afsluiter ‘Blood On The Snow’ terug alle hens aan dek. We horen een meer thrashy dreunend ritme met veel grunts en cleane vrouwelijke vocalen op ultrasnelle gitaren en variërend drumwerk, een mond vol. De rode draad blijkt eigenlijk een rode snaar te zijn want het snarenwerk is voortreffelijk. Verwacht agressieve nummers met smaakvolle riffs van meesterbrein en songwriter Federico Mondelli, gecombineerd met gepolijste vocalen van zangeres Giada “Jade” Etro. We treffen vaak uitgewerkte arrangementen, maar een mooie melodie blijft een troef die vaak uitgespeeld wordt, alsook het opvallend goed gitaarwerk.

Rocking Klingon (70)

Scarlet Records SC 392-0

Tracks: 1. Embrace The Night 2. Towards The Sun 3. Far Beyond 4. The Lone Stranger 5. Crown Eternal 6. The Water Dancer 7. Angels In Disguise 8. Night Crawler 9. Tales Of The Forest 10. Blood On The Snow