Sweet Oblivion, feat. Geoff Tate: Relentless

De naam Geoff Tate doet wellicht een belletje rinkelen. Hij is een 62-jarige Amerikaanse zanger en liedjesschrijver, die zo’n dertig jaar geleden bekendheid verwierf als vocalist van Queensrÿche. Hij had van jongs af aan belangstelling voor muziek en was vooral geïnteresseerd in symfonische werken. Zijn bijdrages bij Queensrÿche werden bij Operation: Mindcrime vervolgd, al was de man ook bezig met solowerk en recentelijk met Sweet Oblivion, een project gecreëerd en geleid door Serafino Perugino, directeur van Frontiers Records. Het titelloze debuutalbum veroorzaakte in 2019 heel wat opschudding in de internationale hardrock- en metal scène. Het bracht Tate terug naar het geluid van de klassieke metal albums. De aanvulling van andere muzikale invloeden zorgde tegelijkertijd voor een bekende en nieuwe muzikale setting. Bij deze opvolger ‘Relentless’ werd Simone Mularoni (DGM) ingeruild voor Aldo Lonobile voor de productie en het schrijven van de nummers. Daarnaast is hij ook snarenplukker van dienst. Naast vocalist Geoff Tate horen we Michele Sanna op drums, Luigi Andreone op bas en Antonio Agate op keyboard. De lange intro van ‘Once Again One Sin’ zorgt voor de juiste sfeerzetting voor de start van het album. Een ferme keyboardlaag weet zich tussen knap gitaarwerk en de ritmesessie te nestelen. Geoff smeert daar vlotjes een eigen vocale lijn overheen, die als saus alles bij elkaar weet te passen. Veel melodie en progressieve stukken vormen de basis van een knap staaltje arrangement en schrijfkunst. De eighties klinkende intro van ‘Strong Pressure’ werkt als trigger bij Luigi, want zijn rollende bas zorgt voor de basis van een aanstekelijk maar braaf nummer. Schurend gitaarwerk zorgt dat deze ‘Let It Be’ een pak ruiger uit de startblokken schiet dan The Beatles destijds hun gelijknamig nummer begonnen. Verdere gelijkenissen zijn er niet, want dit tragere nummer dreunt stevig diep door. Opmerkelijk hoe stevig een intro soms van wal steekt en het nummer dan toch een dip krijgt. ‘Another Change’ is ook zo. Die duren nooit erg lang, ze zorgen net voor een boost als de rest van het nummer voorbijraast. De opvullende klanken van de keys zorgen voor de kers op de taart. De rustige start van ‘Wake Up Call’ kan misschien ook werkelijk als ochtendwekker gebruikt worden. De snedige riffs pakken al vlug over maar een rollende bas blijft de rode draad in dit stevig nummer. Het rustige karakter van ‘Remember Me’ wordt naar het refrein doorprikt met een dynamische brok gitaartalent. Op de wanhopige kreet ‘Anybody Out There’ kunnen we bevestigen dat er wel degelijk gehoor is. Het zou zonde zijn om dit melodieuze nummer langs je heen te laten passeren. De verandering van energie en ritme zorgt voor een variërend nummer dat constant de dynamische ladder op en neer wandelt. Deze keer was Tate meer betrokken bij het schrijven van de nummers en vroeg hij Aldo om een heel speciaal nummer voor hem te schrijven, dat hij uiteindelijk in het Italiaans zou zingen. Indrukwekkend voor een Amerikaanse vocalist met Duitse roots. Dit nummer ‘Aria ‘ bevat ook gitaren van Walter Cianciusi en Dario Parente, die nu ook in de Operation Mindcrime live band zitten. Na de ballad ‘I’ll Be The One’ sluit het intense album af met ‘Fly Angel Fly’, waar Aldo het moment grijpt om zijn snarenwerk extra in de kijker te zetten. De vocale omlijsting is om je vingers af te likken en je hoort dat Geoff zich nog steeds kiplekker voelt achter de microfoon. Dit album is opnieuw een voorbeeld van knap uitgewerkt schrijftalent dat muzikaal vertaald werd door gedreven muzikanten. Het vaak terugkerend indrukwekkend gitaarwerk, maar vooral de vocale drijfkracht zijn doorslaggevend. Wie destijds voor het oudere werk gevallen was, krijgt met deze een heropstanding van gevestigde waarden, waarbij ook een jonger publiek dankzij deze nieuwe invloeden van dit pareltje zal kunnen genieten.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Music FRCD 1105

Tracklist: 1. Once Again One Sin 2. Strong Pressure 3. Let It Be 4. Another Change 5. Wake Up Call 6. Remember Me 7. Anybody Out There 8. Aria 9. I’ll Be The One 10. Fly Angel Fly