ScreaMachine: ScreaMachine

Het titelloze debuut van ScreaMachine moet dit nieuwe gezelschap meteen de wind in de zeilen geven. Het vijftal dat hier de dienst uitmaakt – Valerio “The Brave” Caricchio (vocals), Francesco Bucci (bass), Alex Mele (gitaar), Paolo Campitelli (gitaar) en Alfonso “Fo” Corace (drums) – verdiende zijn strepen reeds eerder daar allen actief zijn inde metal scene sinds de jaren negentig bij bands als Stormlord, Kaledon of Lunarsea. ScreaMachine ontstond naar de muzikale ideeën van bassist Francesco Bucci, al haalt hij die duidelijk bij een pak voorbeelden als Judas Priest, Iced Earth, Savatage en Accept om het maar bij die te houden. En we moeten toegeven dat elkeen in de band zich uitstekend van zijn taak kwijt. Bass en drums zorgen voor het heel solide en toch soepele fundament. De riffs bouwen daar heerlijk op verder met kracht en melodie. De vocalen van Valerio zijn krachtig en soepel en zorgen hier en daar voor bijpassende hoge uithalen. De gitaarsolo’s tenslotte zijn inventief, vingervlug en melodieus tegelijkertijd. Dat betekent dus dat wij niets te klagen hebben en dat ScreaMachine ons vanaf de eerste klanken van opener ‘Demondome’ kan boeien en overtuigen. Niet dat de heren ons omver blazen, maar in elke track vinden we wel iets dat ons gemakkelijk over de streep trekt en dat ons telkens aan een of andere gekend nummer doet denken, maar telkens weer kunnen we er niet precies onze vinger op leggen. Dat betekent dus dat de heren goed hebben geluisterd naar tal van voorbeelden en daar telkens een eigen interpretatie hebben aan gegeven. We zijn dus geboeid blijven luisteren tot de slotakkoorden van afsluiter ‘Scream Machine’. Rest ons eigenlijk enkel nog twee dingen mee te geven: bassist Steve Di Giorgio (o.a. Testament, Death, Iced Earth) en vocalist Herbie Langhaus (o.a. Firewind, Avantasia) zijn als gasten te horen tijdens ‘Wisdom Of The Ages’. Verder maken doorheen het album een aantal extra gitaristen hun opwachting: Simone Mularoni (DGM), Massimiliano Pagliuso (Novembre), Andrea Angelini (Stormlord) en Francesco Mattei (Noveria). ScreaMachine: een band om in het oog te houden indien je liefhebber bent van heavy metal en / of power metal.

Luc Ghyselen (80)

Frontiers Records FRCD 1109

Tracklist: 1. Demondome 2. The Metal Monster 3. The Human God 4. Darksteel 5. Mistress Of Disaster 6. 52Hz 7. Wisdom Of The Ages 8. Silver Fever 9. Dancing With Shadows 10. Scream Machine