Gary Moore: How Blue Can You Get

Wijlen Gary Moore was (en is eigenlijk nog steeds) een uitmuntende gitarist die zowel bij blues, als rock als metal fanaten hoog aanzien genoot. En natuurlijk niet ten onrechte ook bij MUSIKA. Gary werd op 4 april 1952 geboren in Belfast en verliet ons helaas op 6 februari 2011. Zijn nalatenschap is enorm te noemen: naast werk onder eigen naam was hij ook actief bij Skid Row, Thin Lizzy, Colosseum, G-Force en is hij zelfs te horen op albums onder de naam van Greg Lake. Dit om maar aan te geven dat Gary Moore een pak muziekliefhebbers uit verschillende (sub)genres wist te bekoren. Op dit postuum uitgebrachte album krijg je acht tracks te horen die nog niet eerder op een album werden uitgebracht. De nummers zullen vooral impact hebben op de liefhebbers van blues en rock, maar dat neemt niet weg dat metal fanaten, en dan vooral de liefhebbers van vingervlug of inventief gitaarwerk, dit werkstuk links moeten laten liggen. ‘How Blue Can You Get’ opent met een fameus energieke versie van Freddie King’s ‘Tore Down’. Zijn gitaarspel en zijn vocalen zijn uit de duizend herkenbaar en dat laat zich meteen gelden. Het instrumentale ‘Steppin’ Out’ werd origineel gebracht door pianist Memphis Slim, maar Gary maakt er hier een mooie eigen versie van met natuurlijk zijn gitaarspel op de voorgrond. Het zelfgeschreven ‘In My Dreams’ is een mooie bluesy ballade die aantoont dat Gary Moore veel meer kan dan vingervlugge of rockende gitaarsolo’s afleveren. Idem voor zijn mooie versie van B.B. King’s ‘How Blue Can You Get’. Vocaal klinkt Gary een stuk dwingender dan de B.B., terwijl ook zijn gitaarspel meer kracht uitstraalt zonder het origineel volledig in de verdrukking te spelen. Dit is een coverversie waar bluesmeester B.B. King zich wel in zal kunnen vinden. ‘Looking At Your Picture’ is opnieuw een eigen nummer maar doet ons toch ergens aan denken waar we niet precies onze vinger kunnen op leggen. In ieder geval een mooie bluesy rockend nummer. Met een alternatieve versie van ‘Love Can Make A Fool Of You’ (origineel op het album ‘Corridors Of Power’) gaat Gary verder de slepende bluesy toer op. Deze versie kreeg een heel pak minder energie en kracht mee dan de versie die we kennen van het ‘Corridors Of Power’-album. ‘Done Somebody Wrong’, origineel van slide virtuoos Elmore James, krijgt hier een ook een mooie bewerking, zodanig zelfs dat we opnieuw op zoek hebben moeten gaan naar de originele versie om die te kunnen duiden. Gary Moore maakt van deze versie immers echt wel “zijn” eigen nummer. Er wordt hier afgesloten met een schitterende trage blues song. ‘Lving With The Blues’ is blues van heel groet klasse en zet het immens schitterend gitaarspel van Gary Moore nog eens in de verf. Nog niet overtuigd van de kunde van Gary Moore? Laten we dan stellen dat gitaristen als Joe Bonamassa, Joe Gilbert, Zack Wylde, Bernie Marsden en zelfs Kirk Hammett Gary Moore aanduiden als één van hun inspiratiebronnen. ‘How Blue Can You Get’ is een “must have” voor blues én rock fanaten en voor iedereen die Gary Moore een warm hart toedraagt!

Luc Ghyselen (95)

Provogue Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1. I’m Tore Down 2. Steppin’ Out 3. In My Dreams 4. How Blue Can You Get 5. Looking At Your Picture 6. Love Can Make A Fool Of You 7. Done Somebody Wrong 8. Living With The Blues