Bloodshed Walhalla: Second Chapter

Bloodshed Walhalla is het eenmansproject van Drakhen, de multi-instrumentalist uit het Italiaanse Matera die het project startte in 2006 als Bathory-coverband. Met ‘Second Chapter’ is de man alweer toe aan een zesde full-album. Tussendoor heeft hij ook nog enkele ep’s en demo’s uitgebracht dus van enige luiheid valt hij allerminst te verdenken. Niet enkel omwille van het feit hij dus alles in zijn eentje doet – behalve live-optredens uiteraard – is de link met Bathory veel groter dan enkel dat aspect. Overigens is ook nogal vaak de link gemaakt met Falkenbach – jawel, ook een hoofdzakelijk éénmansgebeuren. Muzikaal startte Bloodshed Walhalla als puur klassieke Viking metal waarin de voorliefde voor Bathory onmiskenbaar geëtaleerd werd. Gaandeweg is Drakhen toch een meer eigen koers gaan varen met zeer lang uitgesponnen nummers die ronduit episch en bombastisch zijn zonder echter een afvallige te worden van zijn grote voorbeeld. Reeds op voorganger ‘Ragnarok’ beperkte Drakhen zich tot het uitwerken van “slechts” vier nummers waarbij afsluiter ‘For My God’ zo maar eventjes afklokt op meer dan zevenentwintig minuten. Dit keer is het opener ‘Reaper’ dat net het halfuur niet haalt. Zo haalt ‘Second Chapter’ met vier nummers ruim de kaap van het uur. Voor u denkt “vlug doorspoelen die handel want dit wordt retesaai”, wel nee, de nummers zijn zodanig uitgewerkt en bevatten zoveel wendingen en invloeden dat het geen seconde verveelt. Afwisseling is eens temeer troef. Let wel, we dienen in alle eerlijkheid te bekennen dat we intussen niet snel meer verrast worden en in die zin kan Bloodshed Walhalla ons dan ook niet meer overdonderen. Maar ‘Second Chapter’ is zeker en vast een onderhoudend en aangenaam luisterstuk geworden. Wie fan is van uitgesponnen nummers binnen het Viking metalgebeuren zal volgens ons niet ontgoocheld zijn. Wie eerder gericht is op korte, krachtige beukende riffs en nummers laat deze drakkar best aan zich voorbij gaan.

K.H. (78)

Hellbones Records

Tracklist : 1. Reaper (Baldr’s Dreams) 2. Hermòðr 3. The Prey 4. After The End