Nergard: Eternal White

Nergard werd in 2010 opgestart als solo project van Andreas Nergård. Het was vooral de bedoeling om ene hele reeks gereputeerde vocalisten de teksten te laten inzingen terwijl Andreas voor zowel tekst als muziek instond. Zo werden twee full-albums op de markt gebracht: ‘Memorial For A Wish’ (2013) en ‘A Bit Closer To heaven’ (2015). Vocalisten die hun stem verleenden waren o.a. Elize Ryd, Ralf Scheepers, Göran Edman, Mike Vescera, Michelle Luppi, Tony Mills, David Reece, Michael Eriksen en Nils K. Rue. Vorig jaar stak Nergard opnieuw de kop op met een tribute single voor Tony Mills, meteen de aanzet om ook zelf opnieuw te werken aan Nergard. Toch wil Andreas het dit keer iets anders aanpakken. Hij kiest er immers voor om dit keer een soort van echte band -album af te leveren met drie vocalisten. Komen zo in beeld: Stefani Keogh, Andi Kravljaca en Mathias Molund Indergård. Op puur muzikaal vlak krijgen we een mix van symphonic metal en power metal te horen en dan zijn uitstekende vocalisten, naast sterke composities natuurlijk, een must om boven de middelmaat uit te steken. Maar we kunnen je gerust stellen: dit alles is hier voor handen en Nergard zet hier een prachtige prestatie neer die liefhebbers van beide eerder genoemde (sub)genres in vervoering kan brengen. Liefhebbers van bands / projecten als Avantasia, Kamelot tot zelfs Helloween zullen zich hierin kunnen vinden. ‘Eternal White’ is een concept geworden over de inval van Zweedse en Finse soldaten in Noorwegen in 1719 die bekend staat als ‘The Carolean Death March’ toen zo’n drieduizend soldaten het leven lieten door de vrieskou. Nergard zet dit om in een prachtig album waar de drie vocalisten het beste van zichzelf geven en omringd worden door prachtige composities vol heerlijke muziek waar melodieën en kracht samen gebundeld worden tot een mooi geheel. We zullen je niet vervelen met een favoriete track aan te duiden, want we vinden dat je een conceptalbum in zijn geheel moet bekijken. Laat het voldoende zijn om te stellen dat wij vanaf de eerste seconde van opener ‘God Forgive My Haunted Mind’ tot en met de slotseconde van afsluiter ‘Erasing The Memories’ gemakkelijk mee zijn gegaan in het verhaal, dat we ons geen seconde hebben verveeld, dat we genoten hebben van zowel de muzikale pracht als de mooie stemmen, … kortom dat we deze ‘Eternal White’ van Nergard kunnen aan raden bij elke liefhebber van zowel symphonic metal als van symphonic power metal.

Luc Ghyselen (90)

Pride & Joy Music PJM 12500

Tracklist: 1. God Forgive My Haunted Mind 2. Pride Of The North 3. From The Cradle To The Grave 4. Carry Me 5. Beneath Northern Skies 6. Where No One Would Shed A Tear 7. Downfall 8. Now Barely Three 9. Eternal White 10. Erasing The Memories