Ereb Altor: Eldens Boning (ep)

Opgericht in 2003 behoort het Zweedse Ereb Altor stilaan tot de categorie veteranen in het genre van Viking / pagan metal. Met acht full-albums en nu met ‘Eldens Boning’ een tweede ep sinds het verschijnen van de demo ‘Awakening’ is de band behoorlijk productief te noemen. Op ‘Eldens Boning’ laat de band vier nummers horen die onderling behoorlijk divers zijn. Opener ‘The Twilight Ship’ is een waar traditioneel Ereb Altor nummer. Het begint zeer atmosferisch om dan los te barsten tot een echt episch pagan metal nummer met cleane vocals en heavy metal riffs. Het volgende nummer ‘Fenrisulven’ tapt echter uit een compleet ander vaatje. Het is een volledig akoestisch nummer, zeer rustig en ingetogen, met veel viool. Het laat Ereb Altor in een compleet andere gedaante horen maar wij worden er eerlijk gezegd niet echt warm van. Zelf zijn we véél meer te vinden voor de twee laatste nummers van de ep, titeltrack ‘Eldens Boning’ en ‘Sacrifice 2.0’ waar Ereb Altor zich laat horen zoals in de vroegere dagen met een veel meer black metal getint geluid. Voornamelijk de rauwere black metal zang die het voortouw neemt ten opzichte van de cleane zang maakt dat deze nummers de quasi perfecte blend vormen tussen Viking metal en het zwartere typisch Zweedse black metal geluid overgoten met een episch sausje. We hopen in ieder geval dat het komende full-album veel meer in de richting gaat van de laatste twee nummers dan van het akoestische nummer. Puur kwestie van smaak uiteraard. ‘Eldens Boning’ laat Ereb Altor in meerdere gedaantes zien – vooral horen vanzelfsprekend – en wij zijn niet van elke gedaante even wild enthousiast. Niet dat we niet open staan voor een vernieuwend geluid maar wij hebben Ereb Altor liefst met het rauwere kantje. Niettemin horen we ruim twintig minuten lang een band die niet enkel beschikt over een uitgebreide stielkennis maar ook nog steeds over een enorme gedrevenheid én een meer dan te pruimen stukje vakmanschap als het gaat over songschrijven. Kortom, met ‘Eldens Boning’ zorgt Ereb Altor dat we uitkijken naar wat er normaal gezien later dit jaar als full-album aankomt.

K.H. (78)

Hammerheart Records

Tracklist: 1. The Twilight Ship 2. Fenrisulven 3. Eldens Boning 4. Sacrifice 2.0