Upper Lip: Deep Within

Als men het heeft over Malta komen vooral de termen zon, vakantie en reis bij ons naar boven drijven. Dat er ook metal bands afkomstig van dit eiland aan een internationale carrière timmeren komt bij ons niet echt op de eerste plaats terecht. Onze kennis van de metal scene uit Malta is dan ook heel beperkt. Upper lip is nochtans een band afkomstig van Malta en dan nog meer bepaald van Gozo, het tweede grootste eiland van deze eilandengroep. De heren van Upper Lip – Chris Portelli (vocals), Joseph Azzopardi (gitaar), Marcel Paul Grima (bass), Paul Cini (gitaar) en Silvio Cini (drums) – brengen een mix die ergens het midden houdt tussen hard rock, blues rock en glam rock in. Dat bands als AC/DC model stonden voor hun sound zullen de heren alvast niet ontkennen. Wij horen ook flarden die naar blues rock à la Rory Gallagher neigen, terwijl de stem van Chris wat weg heeft van Axl Rose (Guns ‘n’ Roses). Voor de rest krijgen we op ‘Deep Within’ elf nummers te horen die lekker in het gehoor liggen als je van het (sub)genre houdt. Vernieuwend is het allerminst maar je luchtgitaar kan je zeker omgorden terwijl je pretentieloos aan het genieten bent. Niet elke track vinden we even geslaagd. Zo vinden we de ballade ‘What Makes You Smile’ duidelijk veel te melig en klinkt ook ‘Hide’ ons veel te braaf in de oren. Daarnaast komen iets te veel clichés aan bod die we al te vaak hebben gehoord, zodat we ‘Deep Within’ catalogeren als niet onaardig, maar zeker en vast geen “must”.

Luc Ghyselen (68)

Pride & Joy Music PJM 12531

Tracklist: 1. Keep Going 2. Marble Arch 3. Skinny Jeans 4. Eyes On Fire 5. What Makes You Smile 6. Deep Within 7. Mirrors & Masks 8. Hide 9. Be Free 10. Desert Song 11. Never Lose Hope