Fyrnask: VII – Kenoma

Het black metal collectief Fyrnask werd in 2008 opgestart in ging eerst, zelfs tot 2014, door het leven als het solo project van Fyrnd. Pas daarna werd Fyrnask een full-band die tegenwoordig bestaat uit Fyrnd, Alghol, Exord, Fhez en Rune. Voor dit ‘VII – Kenoma’ werd inspiratie gezocht bij werk van de Perzische dichter en mysticus Fariduddin Attar. Vooral het contrast tussen een krachtige goede God en lijdende, hulpeloze mens. Dit gegeven werkt Fyrnask uit aan de hand van duistere en furieuze black metal stukken die doorspekt worden met ambient en ideeën die evengoed uit aloude rituelen afkomstig kunnen zijn. Dit zorgt voor een heel beklijvende en intense luisterervaring. De zes tracks op dit album, het vierde full-album onder de naam Fyrnask ondanks het Romeinse cijfer VII, zijn allen vrij lang uitgesponnen, maar vervelen nergens. Dit vooral door de afwisseling in kracht, tempo, ritme, intensiteit en dreiging. We gaan niet beweren dat we elk idee van Fyrnask volledig omarmen – vooral sommige stukken ambient die eerder naar drone neigen, vinden we minder geslaagd –, maar over het gehele album gezien, kunnen we ons best vinden in de hier neer gezette sound en ideeën. De afwisseling tussen de verschillende deeltjes drone en ambient die tussen de furieuze en dreigende stukken black metal in zitten, zorgt ervoor dat je je aandacht wel degelijk bij het album moet houden of je mist accenten. Dat niet elke black metal fan zoveel diepgang wil zoeken bij het beluisteren van zijn favoriete genre, begrijpen we volkomen, en we geven dan ook grif toe dat een uur lang heel geconcentreerd luisteren soms net iets te veel gevraagd is. ‘VII – Kenoma’ is dan ook geen hapklare brok geworden, maar een werkstuk dat langzaam aan zijn geheimen prijs geeft.

Luc Ghyselen (85)

Van Records

Tracklist: 1. Hraevathefr 2. Sjodhandi blodh 3. Nidhamyrkr 4. Helreginn 5. Daudhvana 6. Blotgudh