Nightshadow: Strike Them Dead

Nightshadow is een power metal band afkomstig uit San Diego, Californië, alwaar de band in 2012 werd opgestart. Een titelloze ep in 2017 deed al wat stof opwaaien en ook hun concerten als support act voor o.a. The Iron Maidens, Hammerfall en Adrenaline Mob om het maar bij die te houden krijgen lovende kritieken. Toch komt het vijftal nu pas op de proppen met een eerste langspeler. ‘Strike Them Dead’ telt tien mooi opgebouwde tracks die liefhebbers van power metal moeten kunnen bekoren. Bass (Chris Bader) en drums (Sean Woodman) zorgen voor het solide, stevige fundament dat voldoende souplesse bevat om gemakkelijk de ritme en tempowisselingen te volgen. De gitaartandem bestaande uit Nick Harrington en Danny Fang zorgt voor heel knappe riffs en is misschien wel de grootste trekpleister voor Nightshadow, want wat de heren hier uit hun instrumenten toveren tijdens de solo’s en de breaks is … adembenemend te noemen: melodieus, vingervlug, inventief en vooral neo-classical gericht. Vocalist Brian Dell vult het geheel op een knappe manier aan met een stem die zowel de hoge uithalen als de klassieke krachtige cleane stem goed weet weer te geven. Je hebt het misschien ondertussen begrepen: Nightshadow zorgt niet voor iets nieuws, maar borduurt mooi verder op de nalatenschap van grootheden als Hammerfall, Gamma Ray, Helloween en andere Iron Maiden’s of Dio’s. Nee, begrijp ons niet verkeerd, het vijftal is geen kopie van een van deze bands, maar zorgt wel degelijk voor een sound die aansluit bij wat die bands hebben neergezet: een knappe mix van traditional heavy metal en power metal waar de neo-classical getinte gitaarsolo’s iets extra’s aan toevoegen. Vanaf de beginfase van opener ‘Legend’ voel je gewoonweg dat het goed komt. Kracht en melodie smelten samen tot een vloeiend geheel en worden heel gedreven en energiek in goed opgebouwde songs samen gebracht. En, zoals we al een paar keer hebben aangehaald, het virtuoze gitaarwerk van Nick en Danny is een niet te versmaden pluspunt. Dat en het feit dat ook de drie overige muzikanten duidelijk hun deel van het werk uitstekend opknappen, zorgt ervoor dat ‘Strike Them Dead’ van Nightshadow een heel mooie aanvulling is voor een heavy metal / power metal collectie. Wij hebben niet echt een favoriet nummer op deze schijf maar willen wel ‘Love & Vengeance’ extra vermelden wegens de erg mooie opbouw, de mooie en pakkende zang tijdens de rustiger openingsfase, de knappe drumpatronen die meer snelheid beloven en natuurlijk het prachtige gitaarspel. Maar eigenlijk doen we dan de andere tracks oneer aan, want er is geen enkele miskleun te ontdekken tussen dit tiental. Nightshadow heeft met ‘Strike Them Dead’ een full-debuut afgeleverd om “u” tegen te zeggen.

Luc Ghyselen (95)

Independent Release

Tracklist: 1. Legend 2. Witch Queen 3. Ripper 4. Love & Vengeance 5. Children Of The Night 6. False Truths 7. Strike Them Dead 8. Blood Penance 9. Storm Bringer 10. Mistress Of The Pit