Proud: Second Act

Wat in 1982 in het Zweedse Landskrona nog als ‘Burn’ begon, werd al vlug één van de vele opkomende hard rock bands. De band evolueerde en veranderde de naam naar Proud. Toen ze bij EMI tekenden, brachten ze hun debuut ‘Fire Breaks The Dawn’ uit. Toen werd het stil, maar na meerdere decennia besloten de originele bandleden om terug samen te komen om nieuw materiaal uit te brengen. De vonk kwam in 2019 toen besloten werd om een nieuwe start te maken. Er werd muziek geschreven en al vlug volgden de opnames. AOR Heaven toonde interesse en een nieuw platendeal werd een feit. ‘Second Act’ werd opgenomen door Richard Larsson in de Handsome Hard Studio’s. De band zelf zorgde voor de productie. Mixen en masteren werd uitbesteed aan Erik Mårtensson (Eclipse). Die naam zie je al redelijk vaak in het melodieuze rockmilieu verschijnen bij de afwerking van albums. In de line-up vinden we zanger / gitarist Anders Magnell , bassist Roberth Horvath en drummer Mats Christiansson. Ieder is trouwens ook backing vocalist bij gelegenheid. De goed klinkende catchy opener ‘Sail Away’ legt meteen de lat hoog voor wat volgt. Een vlotte start die je meteen op de rails zet. De intro van ‘Broken Dreams’ zorgt voor een flashback naar de eighties. De vocale zanglijnen in het doortastende vervolg zorgt er alvast voor dat dit wel eens een album zou kunnen worden die de verwachtingen gewoonweg overtreft. ‘Magic’ en ‘Born For Your Love‘ zijn commercieel getinte nummers die niet zomaar onopgemerkt voorbij gaan, maar verder opbouwen aan het vlotte maar solide rockgevoel. ‘Crying In The Night’ laat me even richting Whitesnake denken. Een breed pallet orgelklanken en knap gitaarwerk zorgen voor een interessant nummer. Nog zo’n aanstekelijke rocker van puur goud is ‘Dangerous’. Dit zijn de nummers die een album liften. En het stopt niet, want na het rustiger ‘Higher’ volgt het “feelgood-meezingnummer” ‘Hold On’. De goede vocale prestatie en het vlot ritme wekt een “Europe-gevoel” op. Na ‘I’m Ready’ komt een jammer gevoel dat we naar de afsluiter op weg zijn. ‘Fly Like An Eagle’ is een opgewekt slotnummer dat ervoor zorgt dat het album met positief gevoel afgesloten wordt. De dynamiek spat eraf bij deze laatste vlucht. Ze mogen terecht trots zijn op hun tweede album, want het zit muzikaal wel heel erg goed. Vlotte melodieën zorgen voor een erg genietbaar album, dat de kleine line-up mooi in beeld brengt. Een echte uitschieter zit er volgens mij niet bij al scoort het album op zich al hoog. Je kan dus eigenlijk spreken van tien hoogtepunten. Liefhebbers van Treat, Europe of 220 Volt zullen dit album zeker kunnen smaken, maar ik denk dat het breder gaat dan deze selectie want de toegankelijke nummers kunnen soms zo de radio op. Eighties in een modern jasje, het is een bewezen formule die hier nog eens bewezen wordt. Hopelijk mogen we de opvolger in een kortere termijn verwachten.

Rocking Klingon (88)

AOR Heaven aor 00232

Tracklist: 1. Sail Away 2. Broken Dreams 3. Magic 4. Born For Your Love 5. Crying In The Night 6. Dangerous 7. Higher 8. Hold On 9. I’m Ready 10. Fly Like An Eagle