Altarage: Succumb

Veel is er niet geweten over het Spaanse Altarage. Wel dat de band afkomstig is uit Bilbao en in 2015 voor het eerst van zich liet horen middels ‘MMXV’, een slechts twee tracks tellende demo. Een eerste full-album, ‘Nihl’, kwam er reeds het volgende jaar aan en dan werden ze opgepikt door Underground Activists, het sublabel van het toch vrij gereputeerde Franse Season Of Mist. Met ‘Endinghent’ (2017) en ‘The Approaching Roar’ (2019) gaan de heren op hun elan verder en wordt de naam Altarage, zonder in “underground”-kringen steeds meer gewaardeerd. Zelf blijven we eerder sceptisch tegenover de immens loodzware sound van het gezelschap dat een mix vormt van vooral black metal en death metal elementen maar waar men een heel zware sonische en vooral duistere sound over drapeert. Dit resulteert in momenten die zelfs naar doom neigen, maar vooral in loodzware duistere geluidsbrij die je meevoert naar je diepste nachtmerries. Op ‘Succumb’ resulteert dit in twaalf tracks waarvan het afsluitende ‘Devorador de mundos’ zomaar liefst meer dan twintig minuten doorheen je brein kronkelt om zich hier en daar stevig vast te haken en je op te zadelen met een heel ongemakkelijk gevoel waar je de komende uren niet goed van bent. Maar ook voordien zorgt Altarage er reeds voor dat je heimelijk bang omkijkt of de man met de zeis je niet stiekem aan het benaderen is. Dat we dit nog kunnen navertellen, vinden we al een prestatie op zich, waarmee we duidelijk willen aangeven dat teergevoelige zieltjes hier best in een heel wijde boog om heen trekken. Wij zijn zelf wel fan van black metal en ook een streep death metal zijn we zeker niet ongenegen, maar dit werkstuk van Altarage gaat ons toch net iets te ver om het echt aan te raden. Voor liefhebbers waar het niet extreem genoeg kan zijn, zal dit hoogstwaarschijnlijk een aangenaam in het gehoor liggend schijfje zijn.

Luc Ghyselen (65)

Season Of Mist / Underground Activists SUA 122

Tracklist: 1. Negative Arrival 2. Magno Evento 3. Maneuvre 4. Foregone 5. Drainage Mechanism 6. Watcher Witness 7. Fair Warning 8. Lavath 9. Forja 10. Inwards 11. Vour Concession 12. Devorador de mundos