Dark The Suns: Suru raivosi sydämeni pimeydessä

Het is een tijdlang stil geweest rond Dark The Suns, een project dat Mikko Ojala in 2005 opstartte als solo-project. In 2006 kwam Inka Tuomaala erbij en nog wat later mochten we Dark The Suns omschrijven als een full-band die een mix brengt van melodic (death) metal en gothic. Er werden o.a. drie full-albums op de markt gebracht met wisselende line-up’s maar in 2013 leek het doek te zijn gevallen over Dark The Suns. Tot we nu dus dit nieuwe teken van leven ontvingen. ‘Suru raivosi sydämeni pimeydessä’ is dus het vierde full-album van Dark The Suns dat tegenwoordig als duo verder gaat. Mikko Ojala (vocals, gitaar en drums) en Inka Tuomaale (keyboards, bass) hebben elkaar terug gevonden en hebben opnieuw de handen in elkaar geslagen. Het nieuwe werkstuk telt tien tracks die een mix vormen van melodic metal en gothic metal. Het ene nummer helt wat meer over richting metal, terwijl een ander duidelijk dichter bij gothic aanleunt. Daar vooral de invloeden van gothic (metal) duidelijk overheersen, blijven wij eerlijk gezegd wat op onze honger zitten. We missen immers een deel kracht, terwijl het tweetal naarstig dieper op zoek is naar ons donker onderbewustzijn met nummers die zowel melancholie bevatten als duistere gedachten. Dat ze er in geslaagd zijn om het melodieuze aspect niet volledig uit het oog te verliezen, is hun verdienste en dat en het feit dat het er sporadisch wat krachtiger aan toe gaat, zorgt er toch voor dat we dit nieuwe werkstuk van Dark The Suns wel wat kansen willen geven. Het is wel niet zo dat het album een blijvende indruk op ons nalaat (al zitten er bepaalde fragmenten, vooral die met meer kracht, in dat we best wel weten te waarderen), of dat we het album elke dag opnieuw willen aanhoren, maar eens we er toch voor kiezen, verveelt het album niet echt. Wel is er geen enkel van de nummers die echt blijft nazinderen, maar als achtergrondmuziek bij het werk in de keuken of zo, kan dit absoluut geen kwaad. Misschien dat liefhebbers van donker getinte gothic er toch anders over denken.

Luc Ghyselen (70)

Inverse Records

Tracklist: 1. Spirit In The Dark 2. Everywhere 3. Suru raivosi sydämeni pimeydessä 4. Hope In Our Hands 5. The Secrets Of Time 6. Seeker 7. Storm Of Fire 8. Taivas itki tulta 9. Shadows In The Void 10. Enkelsiipi