Farawisa: Frægð

Farawisa is, voor ons toch, een nieuwe naam in het segment pagan black metal. Dit project afkomstig uit Wenen werd in 2017 opgestart en kiest er voor zich te verdiepen in heidense metal. Met dit zes tracks tellend debuut is Farawisa daar, met onderscheiding, in geslaagd. Farawisa kiest voor de Noorse mythologie en haalt teksten uit Ijsland aan als inspiratiebronnen. Voeg daaraan toe dat de teksten in het Oud Noors worden gebracht, een taal die gebruikt werd vanaf de eerste Viking tijd tot ongeveer de late middeleeuwen, en je begrijpt dat Farawisa al heel wat puntjes scoort als het aankomt op pagan muziek. En als men er dan ook nog voor kiest om furieuze en gedreven black metal stukken af te wisselen met wat rustgevende momenten, krijg je bij MUSIKA nog een pak extra punten, vooral als de furieuze intense black metal stukken de bovenhand verkrijgen. Ook op puur vocaal vlak hebben we niets te klagen: intense black metal screams, kloeke Viking samenzang, cleane stem, … het komt allemaal aan bod in de muzikale trip die Farawisa voor ons heeft uitgetekend. Wij gaan in ieder geval heel vlot mee vanaf de eerste tonen van opener ‘Baldrs Draumar’ en laten ons onderdompelen in een lang vervlogen wereld. Dat we geen bal begrijpen van dat Oud Noors stoort ons in geen geval, we krijgen gewoonweg de goede vibes mee via én muziek én tekst. Dankzij de variatie in zowel tempo, ritme, kracht en dreiging verveelt ‘Frægð’ geen seconde. Het is immers pas nadat de laatste tonen van afsluiter ‘Darraðarljóð’ zijn weg gestorven dat we ontwaken uit de wereld die Farawisa heeft neer gezet. We willen nog mee geven dat het woord Farawisa afkomstig is uit nog een oudere taal, namelijk het Proto Noors, en dat het iets als “iemand met gevaarlijke kennis” betekent. Wie dit album aan zijn collectie wil toevoegen – en waarom zou je dat niet als liefhebber van pagan black metal? – moet er wel vlug bij zijn want de (voorlopige?) hoeveelheid is nogal beperkt.

Luc Ghyselen (85)

Naturmacht Productions NP 129

Tracklist: 1. Baldrs draumar 2. Ok nefna tysvar Tý 3. Sól tér sortna 4. Spádómr 5. Frægð 6. Darraðarljóð