Aythis: Secrets From Below

Voor wie graag eens weg droomt, ontspant, relaxt met muziek van hemelse schoonheid kan ik ‘Secrets From Below’, het vijfde album van Aythis, aanraden. Deze band is het solo project van onze landgenote Carline van Roos, beter bekend als zangeres van doom bands als Rememberance en Lethian Dreams. Voor mij is dit een eerste en zeer geslaagde kennismaking met Aythis. Heel mooie, atmosferische, zweverige post– en progrock gecombineerd met ambient en shoegaze. Super gitaarwerk, vaak rustig, soms iets sneller, sublieme vocalen en ingetogen pianospel. Tien prachtige nummers met als uitschieters het openingsnummer (en tevens langste) ‘Just Like A Tear’, ‘When Your Ghost Wanders’ in pure Anathema stijl, het ingetogen en breekbare ‘Ashes’ en het o zo mooie ‘Secrets’. Dit is het zoveelste bewijs dat muziek niet altijd hard en heavy moet zijn om mooi te zijn. Al blijf ik een metalfan in hart en nieren: ik kan het genre muziek van Aythis o zo appreciëren. De ontroerende schoonheid van zowel muziek als zang zorgen voor een nederdaling van rust en ontspanning en is pure emotie. Absolute aanrader voor fans van Aleah, Trees Of Eternity, ‘Shelter’ van Alcest en de nieuwe Anathema. Wat is dit muziek van een ontroerende schoonheid. Topklasse, deze landgenote.

Bart Verlinde (88)

Independent Release

Tracklist : 1. Just Like A Tear 2. Into The Blue 3. A faint Butterfly 4. Ashes 5. Secrets 6. When Your Ghost wanders 7. The Light That turned 8. Homelights 9. Facing The Shadow 10. Falling (Twin Peaks Cover)