Mörkvind: Undergång (ep)

Het Zweedse Mörkvind was ons eigenlijk onbekend maar als we in de promo tekst “black metal” lezen zijn we toch wel benieuwd – niet dat we alle albums van alle bands die black metal brengen aan een luistertest onderwerp. Vooral als we elders nog lezen dat Mörkvind een mix brengt van pagan black metal en als zelfs de term Viking metal wordt gebruikt, spitsen we extra onze oren. ‘Undergång’ is een vier tracks tellende ep die Vindur, de enige die dit project bevolkt, op ons loslaat nadat hij eerder al met ‘Det är bara oss’ (2019) voor een full-album zorgde. Wij zijn in ieder geval best te spreken over deze ep, want vanaf opener ‘Liv’ worden we genadeloos meegesleurd in de muzikale wereld die Mörkvind ons aan biedt en die inderdaad een mix vormt van (overwegend) black metal en pagan metal met wat minieme accenten die ons aan Viking metal doen denken. Waarover de man het hier heeft tijdens deze vier tracks weten we niet, en … het is het minste van onze zorgen. De rauwe vocalen passen immers wonderwel bij de zwartgeblakerde dreigende sound. Dat de man dan ook nog speelt met tempo en ritmewisselingen is een extra pluspunt. Vernieuwend zullen we de sound van Mörkvind absoluut niet noemen, maar beklijvend is het schijfje wel zodat we elke liefhebber van (pagan) black metal deze ep kunnen aanraden. Wij zijn alvast voldoende overtuigd om ook op zoek te gaan naar het full-album dat Mörkvind eerder op de markt bracht.

Luc Ghyselen (90)

Cult Of Parthenope COP 0013

Tracklist: 1. Liv 2. Undergång 3. Fråga pulvret 4. Död