Herman Frank: Two For A Lie

Als legendes hun tradities verderzetten is dat zelden onopgemerkt. Kan ook niet anders want ze geraken niet zomaar in de tijdloze artiesten die een genre meebepaald hebben. Ook zo bij Herman Frank, die sinds de jaren tachtig als gitarist en producer niet meer weg te denken is uit de Duitse metal scène. Het gaf Accept vorm met twee albums. Later kwam daar Victory bij en sedert 2009 ook een eigen soloproject. Al met de albums ‘Loyal To None’, ‘Right Right In The Guts’, ‘The Devils Ride Out’ en ‘Fight The Fear’ zorgen Frank en zijn strijdmakkers voor veel opwinding. Er is geen twijfel dat het vijfde album ‘Two For A Lie’ naadloos zal aansluiten. De line-up werd iets bijgewerkt. De intussen 62-jarige Herman Frank bleef samenwerken met de vocalist en frontman van Masterplan Rick Altzi en bassist Michael “Mülli” Müller van Jaded Heart. Nieuwkomers gitarist Mike Pesin en drummer Kevin Kott vervoegden recentelijk de band. Samen met co-producer Arne Neurand heeft Frank het album opgenomen en gemixt in de Horus Sound Studios in Hannover. Mastering werd door Robin Schmidt gedaan. Kai Swillus stond in voor de cover en het artwork. Als een sneltrein schiet ‘Teutonic Order’ de plaat op gang. Het dreunende ritme op dubbele basdrum geeft een spartaans ritme aan waar geen millimeter van afgeweken wordt. Lekker stevig zoals we van het gezelschap gewoon zijn. Niettegenstaande de pauze tussen de nummers, maar ook de opvolger ‘Venom’ raast gewoon verder aan nagenoeg hetzelfde aanstekelijk tempo. Het pittig gitaarwerk zorgt dat deze stevige rocker een eigen karakter krijgt. Met wat extra wind in de zeilen zorgt ‘Hate’ voor een hogere versnelling. ‘Eye Of The Storm’ pikt hier gretig op in maar pakt het iets melodieuzer aan. Maar dan komt er een dipje in tempo. ‘Liar’ heeft een dreigend en trager ritme en zorgt voor een dieper en duister kantje. We herpakken ons met een nieuw snelheidsmonster ‘Hail The New Kings’, dat met een goeie 260 BPM zijn muzikale horizon tegemoet gaat. Het voetje van de drummer verdubbelt dit verpletterende tempo nog eens, wat deze geoliede motor nog eens extra in de verf zet. ‘Just A Second To Lose’ is een tragere dreunende rocker die de headbanger in je losmaakt, maar het is ‘Danger’ die ons echt tot bedaren krijgt. Opnieuw die hese vocalen boven die dreigende gitaren die alom heersend zijn, zowel in de strakke riffs als de intense solo. We krijgen een laatste injectiestoot bij ‘Stand Up And Fight’ om het rustiger af te sluiten bij ‘Open Your Mind’. Net als zijn voorgangers schittert het album door Frank’s karakteristieke gitaarspel, dat vlijmscherpe riffs combineert met opzwepende solo’s. Altzi’s zang en de ritmesectie die beukt als een klok zorgen voor de rest. Onder het motto ‘never change a winning team’ is dit een nieuw album vol tradities die ervoor zorgen dat de goede waarden de cliché’s ondersteunen. Een weg: volle bak vooruit!

Rocking Klingon (85)

AFM Records

Tracks: 1. Teutonic Order 2. Venom 3. Hate 4. Eye Of The Storm 5. Liar 06. Hail The New Kings 7. Just A Second To Lose 8. Danger 9. Stand Up And Fight 10. Open Your Mind