Gateway: Flesh Reborn (ep)

Het Belgische Gateway zorgt voor een mix van death metal met doom en dat reeds sinds 2014 al zit er wel een hiaat van zo’n twee jaar tussen 2018 en 2020. Toch belette dit Gateway (eigenlijk een solo project van Robin van Oyen) niet om een demo, een full-album en drie ep’s af te leveren. Deze ‘Flesh Reborn’ is dus de vierde ep onder de naam Gateway. Het nieuwste werkstuk telt vier tracks die samen goed zijn voor net iets meer dan vijfentwintig minuten krachtig en loom muzikaal geweld. Opener ‘Hel’ komt vol dreiging langzaam op gang en zet meteen de toon. Slepende stukken doom worden afgewisseld met overweldigende death metal flarden. ‘Slumbering Crevasses’ gaat op dit elan verder want ook deze track biedt de afwisseling tussen de twee (sub)genres al neigt deze track toch meer naar duister gebrachte death metal. ‘Rack Crawler’ doet dit nog een keertje over, terwijl afsluiter en titelnummer ‘Flesh Reborn’, met zijn iets meer dan twaalf minuten duurtijd (de helft zowaar van dit werkstuk), gewoonweg op dat stramien verder borduurt. Een schijfje dat het hier op de bureaus van MUSIKA goed doet als we onze nekwervels eens willen testen. Spijtig dat we iets te hard moeten zoeken naar de vocalen die naar onze smaak te diep in de mix verscholen zitten, terwijl we ook op wat meer afwisseling en diepgang tussen death en doom hadden gehoopt. Nu noemen we ‘Flesh Reborn’ een aardig schijfje, maar buiten de fans van het (sub)genre en de band zelf, zien we deze ep maar weinig extra bekendheid vergaren.

Luc Ghyselen (60)

Chaos Records

Tracklist: 1. Hel 2. Slumbering Crevasses 3. Rack Crawler 4. Flesh Reborn